Финансовите измами са широко разпространени в България

Въпреки че не е голям регионален финансов център, България е смятана за важна транзитна страна в трафика на наркотици към Западна Европа и извършването на финансови престъпления. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на стратегията за международна борба с наркотиците.

Българското правителство продължава да подобрява работата на правозащитните и митническите си служби, но все още предстои да бъдат извършени важни структурни промени в борбата срещу трафика и търговията с наркотици, се казва в доклада на Държавния департамент.

През изминалата година България е продължила да се превръща от транзитна страна в страна, важен производител на наркотици. Правителството е потвърдило ангажимента си да се бори с тежките престъпления, включително с трафика на наркотици. Въпреки това, все още няма произнесени присъди срещу големи наркоразпространители, се посочва в документа.

Авторите му смятат, че около 80% от хероина в Европа е минал през територията на България. През страната ни транзитно минават също така марихуана и кокаин, се казва в доклада.

В него се отбелязва, че българското правителство е показало желание за сътрудничество и действа съвместно с много американски служби и агенции.

Правозащитните организации, следствието, прокуратурата и съдиите обаче трябва да бъдат допълнително подпомогнати, за да могат ефективно да разследват и да се борят срещу трафика на наркотици и други сериозни престъпления, се препоръчва в доклада.

Докладът, който анализира положението в над 120 страни от цял свят, е разделен на две части. Първата се отнася до контрола на наркотиците и химическите вещества, а втората е посветена на прането на пари и икономическите престъпления.

Във втората част от документа, поместен в уеб-страницата на ведомството, засягаща проблемите с прането на пари, се посочва, че финансовите престъпления, включително данъчни измами, измами с фалшиви кредитни карти, фалшифициране на пари и финансови инструменти, са широко разпространени в България.

В доклада се отбелязва, че изпираните в България пари са придобити от вътрешна и международна престъпна дейност. Организираната престъпност действа много открито на територията на страната и извършва показни физически нападения срещу държавни служители и журналисти, които се борят срещу нея.

В доклада България е наречена транзитна държава за престъпници от Източна Европа, страните от бившия Съветски съюз, Турция и Близкия изток, насочили се към Западна Европа и Съединените щати. Страната е смятана и за производител номер три в света на фалшиви американски долари.

Най-голяма съзнателност при съобщаването за съмнителни случаи на пране на пари проявява банковият сектор. Липсата на подобни съобщения от страна на чейнджбюрата, казината и други финансови институции се дължи на различни фактори, сред които непознаване на законовите изисквания, липсата на ресурси и небрежната като цяло политика на правителството по въпроса, се казва още в доклада.

В документа се подчертава още, че в България няма нито една произнесена присъди за пране на пари и успешните съдебни преследвания срещу други финансови престъпления са много малко.

Това се дължи на слабата подготовка на прокурорите, следователите и правоохранителните органи. Констатира се обаче, че през 2004 г. се забелязва промяна и известен напредък.

Макар че България няма подписан договор за правна помощ със САЩ, двете страни са си сътрудничили добре в борбата срещу финансовите престъпления през м. г.

Проблем остава вземането на ефективни мерки от властите срещу прането на пари. Липсва и политическа воля за отменяне на прекалено строгите изисквания за банкова тайна, тъй като банковият сектор има много силно лоби в парламента, смятат авторите на доклада.

В него се казва също, че правителството трябва да подобри и затегне регулаторния режим. България трябва да приложи мерки за борба с фалшифицирането на пари и изземването на незаконно придобито имущество, гласят някои от препоръките в доклада.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?