Финансовите лидери на ЕС остават предпазливи към разширяването на еврозоната

Волфганг Шойбле

Европейските финансови министри приветстваха в петък призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да бъде разширена еврозоната, но според тях никоя страна не трябва да бъде принуждавана да се присъедини към валутния съюз или пък да ѝ бъде разрешено за влезе, без да е покрила критериите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

19-те финансови министри от т.нар. Еврогрупа се срещнаха в Талин ден след речта на Юнкер, в която той призова за разширяване на еврозоната и предложи предприсъединителен инструмент за техническа и дори финансова помощ.

"Ако искаме еврото да обединява вместо да разделя нашия континент, то трябва да е повече от валута на избрана група от държави. Еврото трябва да бъде общата валута на целия Европейски съюз“, посочи председателят на ЕК в четвъртък пред Европейския парламент. Той заяви, че всички държави, които желаят да се присъединят към еврото, трябва да имат възможност да го направят.

"Мисля, че Юнкер даде силен тласък за придвижването на Европа напред, беше прекрасна реч", каза в петък германският външен министър Волфганг Шойбле, допълвайки, че подробностите винаги трябва да бъдат обсъждани.

Той посочи, че страните, които желаят да се присъединят към валутния съюз, трябва да покрият необходимите икономически условия.

Ако не бъдат изпълнени критериите, не е в интерес на страната да става член на валутния съюз, нито пък валутният съюз може да приеме такава държава, тъй като това ще застраши стабилността на валутния съюз като цяло, каза той.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че очаква разширяването да бъде постепенен процес, който ще зависи от желанието на съответната страна да се присъедини.

В момента 9 от 28-те членки на ЕС не използват еврото. Договорите на ЕС предвиждат всички страни членки да приемат единната валута, с изключение на Великобритания и Дания, за които има специална клауза.

Днешните дискусии в естонската столица бяха предшествани от различни предложения на Франция, Германия и Европейската комисия за реформиране на еврозоната, след като Великобритания излезе от ЕС през март 2019 година, отбелязва Ройтерс.

Сред предложенията са въвеждане на поста финансов министър на ЕС или на еврозоната, създаване на отделен бюджет на еврозоната или запазване на част от бюджета на ЕС за еврозоната, създаване на парламент на еврозоната, наред със съществуващия Европейски парламент.

Вместо да разискваме главно институционалния аспект, трябва да обсъдим какво не достига в икономическия и валутния съюз откъм устойчивост, конкурентоспособност, солидарност, каза Йерун Дейселблум.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер, който често е сочен за следващия председател на Еврогрупата след изтичане на мандата на Дейселблум в средата на януари 2018 година, каза, че се надява 19-те страни от еврозоната да постигнат споразумение за понататъшното си интегриране през идните месеци.

Дейселблум, цитиран от Франс прес, днес изрази намерение да остане на начело на Еврогрупата до края на мандата си, макар вече да не е министър на финансите на Холандия.

Споделяне

Още от Бизнес