Финансовият контрол става задължителен за всички фирми с държавен или общински дял

Държавният финансов контрол става задължителен за всички фирми с участие на държавата или общините, независимо от размера на участието. Това е записано в одобрения от правителството в четвъртък проектозакон за държавния вътрешен финансов контрол. В момента на задължителен контрол подлежат само дружествата с над 34% държавен или общински дял.

В новия закон за ДФК се разделят одиторската от инспекционната дейност. Към момента един и същи служители на финансовия контрол извършват и одит, и инспектиране, което противоречи на европейските разпоредби.

На агенцията се дава правото и да проверява разходването на парите, отпуснати по програмните проекти на европейските фондове.

Увеличават се глобите, които налага ДФК. При възпрепятстване на финансова ревизия ще се налага имуществена санкция до 2000 лв. За нарушение на нормативен акт, свързан с изпълнение на държавния или общински бюджети, се предлага санкция от 100 до 1000 лв. Същата глоба ще се прилага и при неизпълнение на задължително предписание на финансов инспектор. Предвидена е и глоба от 200 до 1000 лв. за самите инспектори, ако превишат правата си или не си свършат работата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?