Финансовият министър: Минималната заплата няма да расте тази година

Премиерът: Каквото се споразумеят синдикатите и работодателите, това ще е решението

Петър Чобанов, ректорът на УНСС Стати Статев и Пламен Орешарски

Минималната работна заплата няма да бъде увеличена през оставащите месеци на тази година. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов след като присъства на откриването на новата учебна година в УНСС в понеделник.

За следващата година е разумно това да се случи, допълни Чобанов.

Най-настоятелни в исканията за увеличаване на минималната заплата са синдикатите. Преди ден президентът на КНСБ Пламен Димитров отново повтори, че минималното заплащане трябва да стане 340 лева още тази година или най-късно от началото на следващата. Работодателските организации са сдържани, защото евентуално вдигане на заплащането може да влоши финансовото положение на много от малките и средните фирми.

Министър Петър Чобанов прехвърли отговора на въпроса за минималната заплата към тристранния съвет, където още Министерският съвет е една от преговарящите страни. Министърът изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него - техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

"Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза той.

Подобен коментар, но с други думи направи и премиерът Пламен Орешарски, който бе с министъра си в УНСС. "Въпросът за не е толкова финансов, колкото има и други фактори, като например конкурентоспособността в тази сложна икономическа обстановка", каза Орешарски.

"Говорили сме със синдикалните партньори и работодателите за индексацията на минималната работна заплата. Разчитам те да намерят верния път и това, което се споразумеят, ще е решението”, добави премиерът и прехвърли и той въпросът към тристранката.

Чобанов бе сдържан и за връщането на така нареченото швейцарско правило при определянето на индексацията на пенсиите. Той каза, че правителството държи правилото да се върне, но "и там предстоят дискусии".

"Без да тръгне икономиката не можем да имаме оптимистични очаквания за бюджета”, заяви още Петър Чобанов.

По отношение на работата върху бюджета за следващата 2014 година министърът на финансите подчерта, че "той трябва да бъде разглеждан по един нов начин, а именно да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи, които обаче ще са по конкретни политики".

"Аз лично изпратих писма до колегите министри къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната”, каза Чобанов. Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката, но това не означавало, че ще бъдат дадени много средства.

От своя страна премиерът очерта в най-общи линии как ще тече процедурата по обсъждането на бюджета за догодина, без да влиза в детайли по философията и приоритетите му.

"В края на този месец и през целия следващ ще бъде истинското обсъждане на проекта", отбеляза Орешарски и напомни, че срокът за предаване на готовия проектобюджет в Народното събрание е 30 октомври. Той допълни, че до момента са водени неформално обсъждания със социалните партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?