Социалният министър Хасан Адемов:

Логично е минималната работна заплата да се обвърже с инфлацията

Делян Пеевски трябва да се върне в парламента, хората са го избрали

Логично е минималната работна заплата да се обвърже с инфлацията

Ако управляващите не бяха взели решения в подкрепа на социално слабите, тогава щяха да се появт и социални искания от протестиращите и ако ги нямаше тези мерки, не искам да си мисля какво щеше да се случи. Това обясни в събота пред „Дарик“ министърът на социалната политика Хасан Адемов в отговор на въпрос защо се предлагат такива мерки, за които никой от протестиращите срещу правителството в момента не настоява.

Той посочи, че работата му на първо време ще е съсредоточена в това да се намали безработицата. По думите му резерви за това има в Националния план за заетост, по който не са усвоени 16 млн. лв., както и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Социалният министър заяви още, че е логично минималната работна заплата да се обвърже с инфлацията. „Тогава няма да се чудим защо се е увеличила с 20 лева или 30 лева", допълни министърът.

Адемов обясни още, че трябва да отпаднат съмненията, че ДПС изнудва, извива ръце и се опитва да наложи хора. Той припомни и призива на Лютви Местан към премиера по-бързо да приключи с назначенията и дори да не ги обсъжда с ДПС.

Изключително важно е да се оценяват качествата на предложените за отделните постове хора, а не да минават през призмата на някакви проценти, допълни Адемов по повод коментарите, че партия, която е влязла с нисък процент от гласовете на избирателите във властта, иска една трета от управленските постове. "Всичко е в ръцете на премиера, той трябва да каже кой и къде трябва да заеме позиция", заключи Адемов.

Ако премиерът смята, че назначените от него областни управители са креатури, които не отговарят на изискванията, той има свободата да вземе решение да ги освободи, посочи Адемов по повод протестите срещу новите областни управители на Пловдив и Благоевград. Той изрази огорчението си, че никой не се интересува от квалификацията и уменията на областния управител в Благоевград Муса Палев, а се изтъква това, че е от ДПС. "Излиза, че ДПС единствено трябва да подкрепя и носи отговорност, а не да взима участие в реализирането на политиките, защото започват да се правят изчисления и алгоритми", посочи Адемов.

По въпроса дали Делян Пеевски трябва да остане депутат, министърът посочи, че не трябва да се разсъждава в крайности и че в случая трябва да се уважи волята на тези, които са го избрали за депутат от Пазарджик и Стара Загора.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България