Финансовият министър подсказа, че ще има още свиване на издръжката в министерствата

Калин Христов вижда като основен проблем пред екипа му събирането на приходите и връщането на ДДС

Финансовият министър Калин Христов. Сн. БГНЕС

Финансовият министър Калин Христов отбеляза два въпроса за решаване пред екипа му - полагане на максимални усилия за събиране на приходите, заложени по план в бюджета за тази година и намаляване на разходите, така че да не бъдат ощетени грубо инвестициите, които създават растеж в дългосрочен план.

Пред БНР Христов подсказа, че вероятно ще се отиде към допълнително намаляване на разходите за издръжка на някои ведомства, но така, че в тях да не се стигне до "дестабилизация".

"Трябва да направим максимално възможното да съберем приходите, определени от бюджета. От разходната част да насочим приходите по съответните сектори. Когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши кои разходи трябва да бъдат намалени", постави проблема Христов.

Все още не е окончателно ясно откъде ще бъдат взети парите за подпомагане на най-уязвимите групи, както предлагат синдикатите.

Христов обаче не е съгласен за тази цел да бъдат съкращавани инвестиционни разходи.

"Инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на икономиката. По принцип механичното рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката", отбеляза той.

"Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най-ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства," каза Калин Христов.

Финансовият министър заяви, че възстановеният ДДС е най-ниският в момента от 2008 г. насам.

За дефицита Калин Христов повтори, че той не трябва да ни притеснява.

"По принцип в първите месеци на годината той е по-висок поради характера на данъчните приходи. Ние можем да изпълним дефицита, който е заложен в бюджета от 1.3 процента. Има и еднократни фактори, които влияят на дефицита в първото тримесечие, това са промените в някои данъчни закони, направени миналата година, които изместват по – напред във времето някои данъчни приходи", обясни финансовият министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?