Финансовият министър се отказа да определя колко да взимат съдиите

Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов се е отказал от идеята си всяка година да определя колко ще получават съдиите, прокурорите и следователите. Това обяви представляващият член на Висшия съдебен съвет Соня Найденова след среща с Горанов в четвъртък.

Министърът бе заплашен от обща стачка на всички магистратски гилдии заради предложението заплатите в съдебната система да бъдат определяни година за година през Закона за държавния бюджет. В съдебната система неговата идея бе приета като посегателство към независимостта на съдебната власт.

"Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения е неприемлива. С удовлетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза, заяви, че тя е доста спорна от гледна точка на конституцията и няма да доведе до финансови облекчения върху общия бюджет на държавата", коментира Найденова пред журналисти.

Въпреки отстъпките на Владислав Горанов по този въпрос, той все още не е склонил за увеличение на бюджета на съдебната власт.

ВСС иска 542 милиона лева за следващата година, но финансовото министерство отпуска само 473 млн. лева. С по-малката сума няма как да бъдат финансирани сегашните заплати на магистратите. Те бяха увеличени с 12% от ВСС през септември, което даде начало на тежки спорове между съдебната и изпълнителната власт.

До тази ситуация се стигна след близо година спорове между Владислав Горанов и ВСС. В момента заплатите в съдебната система са по-малки от това, което определя законът, тъй като не са актуализирани от три години. През това време средната заплата в бюджетната сфера се е увеличила с 12%, включително тази на финансовия министър.

На 17 септември ВСС взе решение да увеличи заплатите, но те могат да бъдат поддържани само до края на 2015 г. с реализираните икономии. Съдебният съвет поиска увеличение на бюджета на системата с близо 80 милиона лева за 2016 г., които да гарантират новите заплати.

Преди няколко месеца Горанов отговори арогантно и на напомнянето на ВСС, че Националната агенция по приходите буквално отказва да събира вземанията на съдебната власт, които са за над 740 млн. лв. Той обясни, че НАП има по-важни приходи за събиране и така отсвири българското правораздаване.

Правпсъдният министър Христо Иванов не подкрепи акцията на Горанов за удар по независимостта на съдебната власт през бюджета. Той обясни, че високите заплати в съдебната система са необходима антикорупционна мярка, но подчерта, че те не могат да бъдат увеличени твърде много в разрез с възможностите на бюджета. Иванов препоръча на ВСС да преговаря за по-високи възнаграждения, предлагайки срещу тях реформи. На същата позиция са председателят на Върховния касационе съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?