Финансовото министерство ще финансира с 20% авансово проекти по еврофондовете

До 20% авансово финансиране предвижда Министерството на финансите за реализиране на одобрени проекти по оперативните програми за усвояване на средства от еврофондовете. Това обясни министърът на финансите Пламен Орешарски пред комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство, където представи възможностите на българските общини за участие в структурните и кохезионния фонд на ЕС.

Министър Орешарски посочи, че след като бъде одобрен даден проект, той ще бъде финансиран с бюджетни средства. Така ще бъде за всички бенефициенти, които са спечелили търгове. Това не е грант, а подпомагане и парите ще бъдат удържани при получаването на средствата от Брюксел, уточни той.

Министърът се надява към края на годината да започне процедурата по подписване на договори с бенефициентите, като дотогава ще има приключили процедури по Закона за обществените поръчки и ще има одобрени оперативни програми.

Управляващите органи на оперативните програми в момента одобряват критериите за избор на проекти, каза министър Орешарски.

Общините ще участват в структурните инструменти на ЕС. Те ще разработват програмните документи на регионално ниво - областна стратегия за развитие, регионален план за развитие, ще разработват и изпълняват проекти, ще осигуряват съфинансиране за реализация на проектите, ще осъществяват наблюдение и контрол чрез представителството си в Комитетите за наблюдение на оперативните програми.

Финансовият министър смята, че укрепването на административния капацитет на общините за разработването на проекти трябва да бъде приоритет в следващите месеци.

При разработването на проектите и всички съпътстващи дейности, общините ще получават финансова помощ чрез фонд ФЛАГ. Неговото създаване се бави заради преговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие, каза министърът.

Той отбеляза, че при оценяването на проектите, влагането на собствен ресурс ще носи все повече тежест, защото това показва ангажираност за тяхното качествено изпълнение.

Споделяне

Още от Бизнес