Финансовото разузнаване автономно в новата спецагенция

Агенцията за финансово разузнаване (АФР), която ще се влее в новата мегаагенция по сигурността, най-вероятно ще запази автономията си. В същото време ще се повишат възможностите за по-ефективно противодействие на изпирането на пари и организираната престъпност като цяло. Това заяви във вторник ръководителят на АФР Васил Киров на форума "Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава".

Финансовото разузнаване може да се обособи като специализирана дирекция в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), обясни депутатът от левицата Младен Червеняков, след като комисията по вътрешна сигурност и работната група по закона обсъдиха текстовете, които ще влязат за второ четене в пленарна зала.

“Общо е становището, че за да изпълнява своите функции и главно във връзка с международния обмен на информация, тази дирекция трябва да има някаква относителна самостоятелност”, заяви Червеняков пред БНР.

Представители на дясната опозиция обаче коментираха пред Mediapool, че не може изрична отделна структура в ДАНС да е ползвател на международната информация. За това те смятат,че Киров е успял да заблуди представителите на мнозинството с международните изисквания, за да запази някаква форма на независимост.

“Тази дирекция трябва да има някаква относителна самостоятелност. Обсъжда се вариантът тя да бъде самостоятелно юридическо лице и второстепенен разпоредил на бюджета, като един от вариантите, а другият вариант е да запази някаква организационна самостоятелност в рамките на Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност" в рамките на ДАНС”, разясни Червеняков. Той допълни, че не е имало спорове по въпроса за вливането на АФР в новата структура и запазването на нейните досегашни функции, като същевременно се включи по-активно в дейността по защита на националната сигурност и борба с някои особени форми на престъпна дейност.

В законопроекта е намерена формула да не бъдат нарушени принципите на банковата тайна, успокои Киров и отбеляза, че това ще стане чрез запазване автономията на финансовото разузнаване. “Търси се балансът и мисля, че той ще бъде намерен”, отбеляза ръководителят на АФР.

Той допълни, че ДАНС ще подобри сътрудничеството в разкриването на престъпни схеми, насочени към финансирането на терористична дейност в България.

ДАНС ще събира информация, а разследването ще се извършва от прокурор или следовател. Служителите ѝ ще могат да извършват арести за 24 часа, но нямат право да правят дори личен обиск на задържаните.

“Ако ние действително искаме да създадем един ефективно работещ орган, трябва да ѝ се дадат и някои полицейски правомощия. В законопроекта се предвижда те да бъдат три: първо - право на задържане, второ - право на носене на оръжие, и трето - употреба на сила, когато това е необходимо”, обясни Червеняков.

Досега никой от законотворците обаче не е обяснил кой ще арбитрира евентуалните бъдещи конфликти между ДАНС и МВР и каква ще е ролята на ГДБОП, тъй като на новата структура ѝ се приписват сходни функции. Вътрешният министър Румен Петков нееднократно предупреждаваше, че дублирането на функции ще е пагубно за държавата.

Според Червеняков такова дублиране е почти невъзможно.

Специална разпоредба в законопроекта дава възможност на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС в съвместен режим на работа да предотвратяват възможните конфликти между двете структури, каза Младен Червеняков. Той допълни, че е имало предложения и специализираният отряд за борба с тероризма да премине към ДАНС, но те са били отхвърлени.

Част от служителите на новата агенция ще са с военизиран статут, което е нормално с оглед преминаването към ДАНС на военното контраразузнаване.

Депутатите от мнозинството са отхвърлили предложението служители на бившата Държавна сигурност да не могат да заемат ръководни постове в ДАНС. “Аз не знам лустрационен закон да има в България. Още повече, че редица международни наблюдателите са се убедили, че част от служителите на бившата ДС са и най-добрите кадри в съвременната обстановка, които могат да работят по всички линии на защита на националната сигурност, в това число и за взаимодействие с нашите нови партньори от НАТО и ЕС”, каза Червеняков.

Той посочи, че новата спецагенция няма да е прекалено зависима от президента, тъй като той назначава със свой указ единствено нейния председател. МС ще назначава зам.-председателите по предложение на председателя на агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?