Финков забрани операциите в клиниката "Хигия"

Със заповед министърът на здравеопазването Божидар Финков забрани да се провеждат хирургически операции в пазарджишката болница "Хигия", съобщиха от ведомството. Планираните операции ще бъдат пренасочени от министерството към други болници. Забранява се и анестезиологичното и интензивното лечение в болничното заведение.

За по-малко от месец починаха двама от пациентите на пазарджишката частна болница "Хигия", претърпели пластични операции. В края на март т.г. почина варненският строителен предприемач Севдалин Стратиев, собственик на фирма "Бирс", чийто бизнес е свързан с този на Мултигруп. Стратиев почина в Пирогов, в резултат на усложнения след направена в пазарджишката болница липосукция в коремната област. Друга пациентка на лечебното заведение - 33-годишната Евелина Георгиева, след операция в "Хигия" беше настанена в тежко състояние в дихателния център на столичната "Александровска болница". Преди три дни Георгиева също почина.

Още след първия случай, Финков назначи проверка в пазарджишката клиника. Тя е установила, че лечебното заведение няма право да извършва пластични операции, че документацията по двата случая, завършили със смърт, е водена непълно, както и редица други пропуски.

Вчера министър Финков е назначил и административна проверка, въз основа на която ще бъдат наложени наказания, информираха от здравното министерство.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?