Финландия планира да въведе 4-дневна работна седмица по 6 часа

Финландия планира да въведе 4-дневна работна седмица по 6 часа

Най-младият министър-председател в света – 34-годишната Санна Мартин, обяви намеренията си да въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни във Финландия, съобщи британското издание "Дейли Мейл" (Daily Mail).

Според нея това ще даде на финландците възможност да прекарват повече време със семействата си.

В момента в скандинавската държава обичайно се работи по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. От 1996 г. финландските работници имат право да започнат или приключат работния ден 3 часа по-рано или по-късно.

"Вярвам, че хората заслужават да имат повече време за семействата си, любимите си хора, с хобитата си и други аспекти на живота, като културни мероприятия", казва Марин, цитирана от "Ню Юръп" (New Europe).

"Важно е да се позволи на финландските граждани да работят по-малко. Това не е въпрос на управление с женствен стил, а предлагане на помощ и спазване на обещания на избирателите", допълни тя.

Санна Марин не е най-младият член на финландското правителство, в което има още три жени под 35 години.

Предложението ѝ веднага било посрещнато с ентусиазъм от образователния министър Ли Андерсон.

В Швеция, където 6-часовият работен ден бе тестван през 2015 г., резултатите показаха, че служителите са по-доволни, щастливи, продуктивни и заможни.

През ноември японският офис на "Майкрософт" предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот, като въведе тридневен уикенд за своите служители. В резултат на това производителността им се повиши с изумителните 40%, припомня "Дейли Мейл".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?