Финландският премиер сам си кара самолета

Юха Сипиле

Подобно на знаменитости като Джон Траволта и Том Круз министър-председателят на Финландия Юха Сипиле сам пилотира своя самолет, включително при официални пътувания.

Запален по авиацията и фен на бюджетните икономии, 55-годишният премиер центрист често сяда зад щурвала на наетите за него машини. И дори сам плаща сметките вероятно за да може с повече право да настоява за икономии в държавните структури.

Откакто е поел длъжността през май 2015 г., някогашният бизнесмен, известен с управленски умения, се е превърнал в пилот благодарение на досегашните 19 официални посещения във Финландия и чужбина, научи АФП от апарата на премиера.

През юли 2016 г. например той прелетя с Чесна 525, разполагаща с 6-7 места за пътници, над 5000 километра от Хелзинки чак до Монголия и столицата ѝ Улан Батор, за да участва в среща между европейски и азиатски лидери.

През септември като участник в неформално заседание на държавни и правителствени глави от ЕС в Братислава, отново беше командир на машината по време на 1400-километровия полет.

Също и при посещение в Норвегия. "Летяхме много спокойно. Пилотирах сам, нали разбирате", каза той пред делегациите, пристигнали на семинар за Арктика: явно за него това е в реда на нещата.

Противник на всякакви привилегии

Инженер по образование, Сипиле става милионер, когато се захваща с бизнес инициативи в технологиите. После пък се впуска в политиката. Печели парламентарните избори през 2015 г. с обещания "да ремонтира" всичко, което не върви във Финландия, изпаднала по това време в рецесия.

Преди да стигне до този пост, получава на два пъти белодробна емболия - през 2013 и 2014 г. Финландските медии се питат понякога дали това не застрашава пътниците му и него самия. Според тях обаче той напълно се е възстановил и отказва да говори по темата.

"Проучихме нещата внимателно и стигнахме до извода, че от гледна точка на сигурността не виждаме причина за ограничения", заяви за АФП шефът на правителствената охрана Яри Илитало.

"Ако погледнем статистиката, да пътуваш със самолет е по-безопасно, отколкото да караш кола. Лицензът му е валиден, той е опитен пилот, а полетното оборудване е в добро състояние", добави той.

Премиерът гледа на себе си като на обикновен гражданин и е против всякакви привилегии, докато в други страни се спори до безкрай колко струват пътуванията - включително частните - на първите държавни лица.

Трудни преговори с коалиционните му партньори за реформата в здравеопазването през ноември 2015 г., приключили късно през нощта, му попречиха веднъж да хване последния петъчен полет за северната провинция Оулу, откъдето е родом.

След края на дискусиите рано сутринта Сипиле отказа да бъде нает за него специален самолет. Избра да пътува с медицински полет от Хелзинки за Оулу. Машината бе готова за излитане, но бе останало само едно свободно място. Според авторитетния в. "Хелсингин саномат" той отстъпил това място на съпругата си Мина-Мария и прекарал едночасовия полет, седнал на тоалетната чиния.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?