Финтех компания с офис в София се продаде за близо 900 млн. долара

Nuvei придобива SafeCharge

Дейвид Авги, главен изпълнителен директор на SafeCharge

Един от водещите доставчици на технологични разплащателни решения за търговци Nuvei придобива всички акции на финтех компанията SafeCharge, която има голям офис в София. Сделката се оценява на 889 милиона долара.

Бордовете на Nuvei и SafeCharge International Group Limited обявиха, че на 22 май 2019 г. са постигнали съгласие относно условията по сделката.

Компанията за разплащания в електронната търговия SafeCharge има около 400 служители в целия свят, от които над 120 са базирани в България. Придобиването е добра новина за страната, защото Nuvei ще запази присъствието си в България. Компанията не предвижда промени по отношение на активите или изследователските и развойни дейности в нашата страна.

Съгласно условията на придобиването акционерите на SafeCharge ще имат право да получат 5.55 долара за всеки дял в SafeCharge. Сделката оценява SafeCharge на приблизително 889 милиона долара. Акционерите на SafeCharge ще получат предварително обявения краен дивидент, пише в съобщението.

Ръководството на Nuvei изразява увереност, че SafeCharge е атрактивен бизнес с едни от водещите позиции на бързо развиващия се пазар на разплащания за електронната търговия.

SafeCharge разполага със собствена технологична платформа и стабилна клиентска база. Компанията продължава да разширява предлагането на продукти в широк спектър от индустрии, включително онлайн търговия, онлайн туристически агенти и дигитални стоки. Сред ключовите предимства на компанията е и значителният опит на нейния управленски екип в платежната индустрия, който е от решаващо значение за досегашния ѝ успех.

"SafeCharge е партньор, предоставящ платежни технологии на най-взискателните компании в света. Nuvei е един от водещите доставчици на технологични разплащателни решения за търговци, както и партньори в областта на технологиите и дистрибуцията, предимно в САЩ и Канада. И двете компании са изградили силни позиции в платежния сектор на съответните пазари, с минимално географско, клиентско или секторно припокриване. Придобиването трябва да даде възможност на SafeCharge да се възползва от присъствието на Nuvei в Северна Америка и възможностите за продажби и маркетинг, за да изпълни и ускори амбициите си за растеж. Бордът е уверен, че бизнесите ни споделят сходна предприемаческа култура, както и че плановете на Nuvei да инвестира и да развива бизнеса на SafeCharge правят предложената сделка положителна за SafeCharge и нейните акционери като цяло." Това коментира Дейвид Авги, главен изпълнителен директор на SafeCharge.

"Много сме развълнувани от обединението на SafeCharge и Nuvei, което ще създаде един наистина глобален, водещ доставчик на платежни технологии със значителни размери. Дейностите ни се допълват сериозно в множество отношения, включително география, технология, ключови вертикали и клиенти. Смятаме, че технологичната платформа, разработена от SafeCharge, е изключителна и ще послужи като основа за напредък, на база на която ще продължим да развиваме общия бизнес и да предоставяме на клиентите и партньорите си най-добрите продукти и услуги в своя клас. И накрая, очакваме с нетърпение да посрещнем висококвалифицирания управленски екип и служителите на SafeCharge в семейството на Nuvei." Това казва Филип Файер, председател и главен изпълнителен директор на Nuvei.

Nuvei е един от водещите доставчици на технологични платежни решения за търговци и партньори в областта на технологиите и дистрибуцията, предимно в САЩ и Канада. Той работи с над 1500 независими търговски организации (ISOs), независими доставчици на софтуер (ISV), фасилитатори на плащания, разработчици и платформи за електронна търговия, подпомагайки ги с технологии, експертни познания и обслужване, необходими за тяхната разпознаваемост на пазара.

Nuvei извършва пълен набор от придобивания на търговци и обработка на плащания с множество канали, който предлага цялостна бек-офис поддръжка за търговци и дистрибуторски партньори и директни връзки с Visa, Mastercard, American Express и Discover с глобална свързаност към платежните мрежи.

Към момента Nuvei обработва продажби за приблизително 16 млрд. долара годишно от 52 000 търговци в 1500 дистрибуторски партньори. Nuvei генерира приходи от 150 млн. долара и проформа EBITDA, коригирана в размер на 61 млн. долара през финансовата година, приключила на 31 декември 2018 г. Постигнатият годишен растеж на оборота е 23 на сто, а на печалбата 14 на сто.

Плановете на Nuvei са да разшири бизнеса в Европа и Австралия.

SafeCharge International Group Limited предоставя глобални платежни услуги за множество канали - от придобиването и издаването на карти до обработката и извършването на плащания. Тази платежна платформа се свързва директно с всички основни платежни системи, сред които Visa, MasterCard, American Express и Union Pay, както и над 150 локални методи за плащане. Акциите на SafeCharge се търгуват на Лондонската фондова борса от 2014 година.

Споделяне

Още от Бизнес