Фирма с 2 лева капитал спечели европроект за над 2 млн. лв.

Бившият собственик на минералната вода “Горна баня” Евгени Горанов се захваща с миден бизнес

Фирма с 2 лева капитал спечели европроект за над 2 млн. лв.

"Трансимпекс фишинг" с капитал от 2 лева спечели европроект за изграждане на мидена фабрика за над 2.1 млн. лева, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Компанията е създадена през септември 2011 г. като дъщерно дружество на “Трансимпекс”, която държеше безмитните магазини по границите. Така първоначално собственици на “Трансимпекс фишинг” са Заки Маджид, Драгомир Неделчев и Лазар Василев. Два месеца по-късно те продават дяловете си за 2 лв. на Евгени Горанов. Той е един от бившите собственици на минералната вода “Горна баня”, които продадоха фирмата за 25 млн. евро през 2009 г. на арменската “Мулти груп”. Не е ясно дали прехвърлянето на акциите е само фиктивно, защото Горанов оставя Лазар Василев да управлява дружеството. Горанов не беше открит за коментар.

Бъдещата мидена ферма ще бъде построена в района на Созопол. Инвестицията е за 2.11 млн. лв., като от тях 1.266 млн. лв. са безвъзмездната помощ от еврофондовете. Проектът се изпълнява по мярка производствени инвестиции в аквакултурата на оперативна програма "Рибарство".

“Трансимпекс фишинг” е избрал тип конструкция на мидената си ферма известна като "дълга линия" с успоредно разположени колекторни въжета, придържани от пластмасови буйове, които са закотвени на дъното с бетонни котви. Предвидено е и изработване на кораб тип "катамаран" за обслужване на производството и поддържане на мидената ферма, се казва в съобщението на ИАРА.

Стопанството ще бъде оборудвано и с необходимите преработвателни машини и съоръжения, както и екипировка и помощни средства.

След построяването фабриката ще произвежда по 480 тона черноморска мида. Продукцията ще се реализира основно в Испания, където компанията има изградени пазарни структури и клиенти, посочиха от ИАРА.

От "Трансимпекс фишинг" предвиждат също така и развитие на нови пазарни структури в България, Турция и Гърция.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. След реализацията му в предприятието ще бъдат отворени 7 работни места.

Споделяне

Още от Бизнес