Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирми правят собствени ВЕИ, за да се спасяват от енергийна зависимост

2 коментара
Фирми правят собствени ВЕИ, за да се спасяват от енергийна зависимост

Докато държавата продължава да пише "copy paste" планове за позеленяване на енергетиката със спорен ефект и посрещнати с критики от Брюксел, бизнесът започва да въвежда възобновяемите енергийни източници и така реално да изпълнява националните цели на страната. Действията му са до голяма степен под принуда заради високите и нестабилни борсови цени на тока.

Поне от три години на Българската независима енергийна борса периодично се стига до цени, които са ненормално високи не само за региона, но и за Европа. Въпреки всички дискусии, проверки и реформи, темата със скокообразното поскъпване на тока на свободния пазар отново изскочи на дневен ред тези дни.

За да се измъкнат от въртележката на енергийните цени, редица предприятия – засега предимно малки производства и фирми, решават да изберат сами да си произвеждат електроенергията и да станат възможно най-малко зависими от търговци и мрежови оператори. Нещо повече – част от тях дори продават на електроразпределителните дружества излишната енергия, произведена основно от слънце. Други си доставят отвън недостигащата им от собствените мощности електроенергия, но дори и така са доста по-малко засегнати от капризите на борсовите цени. Отделно имат преференции, които допълнително провокират интереса към този начин за най-сигурно и устойчиво намаляване на сметката за ток.

Какви са направените към момента собствени инвестиции от страна на бизнеса в собствени ВЕИ производства, не може да се оцени, тъй като липсва информация. Трудно е дори да се сумират този вид мощности, тъй като фирмите не са изрично длъжни да информират за инсталирането им – например два слънчеви панела за допълване на собствени нужди. Но мрежовите оператори периодично съобщават за присъединени към тях подобни мощности и дори за такива проекти, изградени с тяхна помощ.

Малки, но важни стъпки

От данните, предоставените на Mediapool от трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" става ясно, че към момента на територията на страната са известни много малко подобни мощности, но тенденцията за техния ръст е видима в последните две години и става все по-изразена.

Общо под 9 МВ е до момента инсталираната мощност на ВЕИ за собствени нужди на предприятия, които не отдават електроенергия в мрежата. На територията на ЧЕЗ, която работи в Западна България, има 51 фотоволтаични електроцентрали на компании за лични нужди с обща инсталирана мощност 4.3 МВ. В района на "Енерго-Про" в Североизточна България работят 68 фирмени слънчеви централи за собствена употреба с обща инсталирана мощност от 4.722 МВ.

От "Енерго-Про" коментираха пред Mediapool, че от 2019 г. насам се отчита ясно изразена тенденция за ръст на такива проекти, а с генерираната електроенергия от ВЕИ една част от фирмите успяват частично, а други - изцяло да покрият енергийните си нужди през светлата част от денонощието.

За Североизточна България са заявени за присъединяване още 34 фирми с ВЕИ мощности за общо 3.117 МВ. В западната част на страната възобновяемите електроцентрали за собствени нужди за следващата година са на 20 фирми и ще са с обща мощност 1.714 МВ. Данните на мрежовия оператор в Югоизточна България ЕВН са за стартирани 66 процедури за такива електропроизводства с обща мощност 7.4 МВ.

Сериозна активност в Западна България

Най-сериозно изглежда раздвижването на бизнеса в Западна България, което обаче допълнително е провокирано от създадената от ЧЕЗ фирма за изграждане на такива проекти – "ЧЕЗ ЕСКО България". Дружеството може да изготви ВЕИ проект за собственото производство на ток, за го реализира, а при нужда дори да го финансира като след това клиентът ѝ връща инвестицията през спестените от икономията на външен ток суми. Около 7-8 години след това предприятието, което не е отделило от собствените си средства, изплаща инвестицията на ЧЕЗ и може да се счита за относително независимо от пазарните тегоби.

Към средата на ноември "ЧЕЗ ЕСКО България" има над 25 сключени договора за изпълнение на ВЕИ (фотоволтаични системи) с обща инсталирана мощност над 15 МВ, сочат предоставените на Mediapool данни на дружеството.

Това означава, че в следващите години фирмените ВЕИ централи в цялата страна ще се увеличат с около 27.5 МВ. Това може и да изглежда малък напредък, но реално показва сериозното осъзнаване на бизнеса, че собственото зелено производство на ток е сред най-сигурните диверсификации на доставките. Елиминирането в голяма степен на доставчика (освен при недостиг на собственото производство) и на загубите при преноса на електроенергия, и в крайна сметка сериозен спад на разходите за ток, са сериозният стимул. А фирми, които са успели да инвестират в по-големи от необходимите им мощности, могат дори да продават излишната им енергия на мрежовия оператор и така да си осигуряват по-бързо връщане на инвестицията, а след време и чиста печалба.

Законови стимули

Принос за ориентацията на предприятията към "зелен ток", дори и да не е собствено производство, имат и приетите през 2019 г. поправки в Закона за енергетиката, които освобождават от такса "задължение към обществото" и мрежови такси крайните клиенти при доставка на енергия от ВЕИ обект по директен електропровод. "Задължение към обществото" отпада и когато ВЕИ доставчикът не е директен, а е в друга област. Тази мярка реално насърчава потребителите да ползват ток от слънце или вятър и им гарантира сигурност на доставката и независимост от борсовите колебания. Но също така и насърчава инвестициите във ВЕИ проекти.

Според Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори правителството трябва да защити в своя план по Зелената сделка включването на финансиране за изграждането на свои ВЕИ централи и цели енергийни общности, в които да влизат и домакинствата. Това ще доведе до по-добро постигане на европейските цели за повишаване на потреблението на възобновяема енергия и нарастване на енергийната ефективност, а в същото време всички консуматори ще имат реална финансова полза от това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Територия на Мики Маус
    #2

    Борса искате вие-умно-красивите! Сега рИвете! Искате бедните да ви спасяват! И да плащат поредните ценови привилегии за ВЕИ-та! Хем пазар, хем привилегии, хeм бедните да плащат сметката на богатите! Истинската същност на демократите!

  2. безпартийна
    #1

    Това показва преимущестото на частния бизнес пред този на държавата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.