Фирмите на Е.ON задлъжнели към НЕК с половин милион лева

Фирмите на Е.ON задлъжнели към НЕК с половин милион лева

Изпълнителни листове срещу електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, които са 67 на сто собственост на германската компания E.ON, е извадила Националната електрическа компания, съобщиха от държавната фирма в сряда. Те са на обща стойност почти половин милион лева, с които двете дружества задлъжнели, след като от месец май 2006 г. започнали да плащат само частично дължимите суми по издадените от НЕК фактури. Така електроразпределението във Варна натрупало борч от 118 151 лв., а това в Горна Оряховица – 365 хил. лв.

Собственикът им E.ON отказвал плащанията защото бил подал жалба в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу НЕК заради прякото присъединяване към подстанциите на електрическата компания на “Енергия”, “Каолин”, “Хан Аспарух” и “Идеал Стандарт България”, които до преди това са били клиенти на германците и от чието оттегляне E.ON търпяла преки вреди. Жалбата обаче бе отхвърлена от ДКЕВР и съда.

В резултат на натрупаните дългове НЕК  е подала искови молби в районните съдилища във Варна и Горна Оряховица, които са осъдили двете дружества да платят задържаните суми.  След като не били изпълнени съдебните решения електрокомпанията прибягнала до съдия-изпълнител.

Въпреки влошените търговски взаимоотношения, от НЕК очакват от Е.ON действия за тяхното нормализиране.

В същото време обаче от държавната компания отбелязват, че заради  “безнаказаното поведение на Е.ON спрямо експлоатацията и управлението на мрежата” са причина за удължаване на авариите във Варна, които са били в системата на НЕК или на ТЕЦ “Варна”. Пресцентърът на НЕК съобщава, че прекъсванията на електрозахранването в крайморския град  по техни причини или заради проблеми в термоцентралата са били с продължителност по-малка от половин час, но Варна е била без ток много по-дълго време заради недобрата организация на E.ON.

В същото време стана ясно, че от германската компания са изпратили писмо до главния прокурор Борис Велчев с молба да предприеме действия по публикувана в медиите информация, според която дружеството планира режим на тока на територията на Варна и Горна Оряховица и е предлагала облаги за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Подкупът бе обявен от самия Каракачанов.

Според E.ON подобни обвинения рефлектират върху бизнес климата в страната.

Ръководството на компанията заяви, че заедно с мениджмънта на електроразпределителното дружество във Варна са провели среща с основните политически сили в района - БСП, НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ и ВМРО. Целта на разговорите е била даването на допълнителна информация на партиите по въпросите, касаещи електрозахранването в региона. Разговор между представители на Е.ОN България и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за предлагане на облаги никога не се е състоял, съобщават от фирмата.

Споделяне

Още от Бизнес