Фирмите по ДДС трябва да декларират данък "уикенд" до 14 февруари

Фирмите по ДДС трябва да декларират данък "уикенд" до 14 февруари

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

Облагането с новия данък, добил популярност като данък "уикенд", ще става по указание, което е публикувано на сайта на приходната агенция. То ще бъде изпратено и на всяка фирма, която е част от ДДС системата, съобщават от НАП.

Дадени са две възможности при едновременно използване на стоки за фирмени и за лични цели. Едната предвижда приспадане на данъчния кредит изцяло, като ДДС се начислява за личното ползване на стоката. Другата е ползване на данъчен кредит в пропорция, съответстваща на съотношението лично - служебно ползване на стоката.

Регистрираните по ДДС фирми могат да създадат собствен механизъм за разпределяне на разходите в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди, е посочено в съобщението на НАП.

Компаниите имат свобода да изберат критериите за прилагане на този механизъм, но това трябва да стане предварително, като документът, който регламентира механизмите на разпределение на разходите, трябва да е достъпен при извършване на проверки и ревизии от страна на НАП.

При едновременна употреба за фирмени и лични цели на недвижим имот, например, база за разпределяне на направените преки разходи би могла да бъде площта в квадратни метри или време на използване, отчетено в часове/дни или комбинирана между двете бази. Например стая в хотел, която се използва както за настаняване на гости на хотела, така и за лични нужди на собственика.

Указанието третира и случаите, в които при покупката на даден актив е известно, че той ще се използва единствено за лични нужди и за покупката на стоката не е ползван данъчен кредит. В тази хипотеза от компаниите не се очаква да начисляват ДДС месечно, след като не са ползвали данъчен кредит.

Допълнителна информация за прилагането на новия режим на облагане на фирмени активи за лично ползване може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща [email protected].

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?