Фирмите подават декларации за такса смет до 30 ноември

Фирмите подават декларации за такса смет до 30 ноември

Фирмите в София, които искат да плащат такса смет на базата на изхвърленото количество отпадъци, трябва да подадат заявления в общината до 30 ноември 2017 г., припомниха от местната администрация. В противен случай таксата се изчислява като промил от отчетната стойност на недвижимия имот.

За да се смята таксата на база на изхвърлените отпадъци, има два варианта. Единият е да се подаде декларация в която, фирмите да заявят количествата отпадъци, съответно - брой съдове и честота на извозване, на базата на което ще им бъде определен размерът на такса битова смет за 2018 г.

Предприятията могат и пряко да се договорят с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. В такъв случай също до 30 ноември 2017 г. трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне.

От Столична община очакват около 4500 фирми да подадат декларации за предоставяне на определен брой контейнери за битови отпадъци, а други 2300 предприятия да предпочетат директно договаряне с фирми за сметоизвозване.

Образци на декларации за брой контейнери и молби за допускане на пряко договаряне могат да се изтеглят от сайта на Столична община https://www.sofia.bg/sample-documents
Документите се подават в Дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столична община на ул. "Оборище" №44.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес