Флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище" в София

Флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище" в София

На 20 юни, четвъртък, от 20 ч., столичният парк "Възраждане" ще е сцена на инициативата "Танцувай за ненасилие в училище". Автор е режисьорът Възкресия Вихърова. Ще бъде представен танцов спектакъл, който е част от по-голям проект, предаде БНР.

"Това е една платформа, която беше замислена преди четири години. Официално беше обявена преди една година. Платформата се нарича "Артисти за ненасилие" и е една инициатива - както моя, така бих казала и на Университетски театър на Нов български университет, който е и домакин на тези проекти, които правим и на тази цялата инициатива. Досега са произведени два големи спектакъла. Казвам големи, единият от тях е за насилието върху жени, който има над 40 представление и другият, който през април имаше в рамките на "Пловдив 2019" своя премиера и се нарича "Историята ти в мен", което е за насилие в училище", каза Възкресия Вихърова пред БНР.

Тя обясни, че постановката в парк "Възраждане" тази вечер е един голям автономен танцов фрагмент от последния спектакъл "Историята ти в мен".

"Интересното в този случай е, че всички хора, които участват в него, от една страна са студенти и млади артисти свързани с НБУ, от друга страна са представители на феномена "нулево поколение" (родените между 1990 и1999 година), каза режисьорката.

"Това са децата, които се родиха и се създаваха по време на така най-усилното време на прехода и се смята, че върху тях ще се стовари основната криза, която трябва да се преодолее- екзистенциална, социална, криза на доверието. И за мен беше много голямо откритие да видя, че студентите ни, които завършват и голяма част от тях дипломанти, са представители на това нулево поколение и аз им дадох думата. Те са обект на проучване и същевременно са част от най-младата част от носителите на тази платформа и на представлението, което направихме за ненасилие в училище."

"Бих казала, че от хуманистична гледна точка моята рефлексия и дразнимост се повиши, от артистична гледна точка продължавам да вярвам, че изкуството в различни форми трябва да се занимава директно със социални проблеми", каза още Възкресия Вихърова.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?