"Фолксваген" влага 44 млрд. евро в автономни и електрически коли

"Фолксваген" влага 44 млрд. евро в автономни и електрически коли

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) щурмува пазара с инвестиции за 44 милиарда евро в автономни коли и електромобили и в услугите за мобилност и дигитализация през следващите пет години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА в петък.

Изпълнителният директор на групата Херберт Дис заяви пред журналисти след заседание на надзорния съвет, че стратегическата цел е ускоряване темпа на инвестициите.

От обявената сума 30 милиарда ще бъдат отпуснати изключително за разработката на електромобили, което е значително повече от обявените 34 милиарда евро за периода от 2017 до 2022 година.

На новата си производствена платформа "Фолксваген" ще може да произвежда до 15 милиона електрически коли през следващите няколко години.

Автомобилостроителят съобщи също така, че има инвестиционен план за 4 милиарда евро в Китай за разработка на електромобили и автономни коли, информира Ройтерс. Германският концерн планира да разработи 30 нови електрически модела до 2020 година.

Освен това председателят на управителния съвет на групата Херберт Дис ще оглави дейностите на "Фолксваген" в Китай на мястото на Йохем Хайцман, който се пенсионира в началото на 2019 г.

Споделяне

Още от Бизнес