Фонд за 7 млн. евро изкупува британски и ирландски имоти по нашето Черноморие

Фонд за 7 млн. евро изкупува британски и ирландски имоти по нашето Черноморие

Базиран в Дъблин инвестиционен фонд изкупува имоти по българското черноморско крайбрежие, като се насочва основно към британци и ирландци, които са купили по време на бума и сега искат да продадат, пише в блога на в. "Интернешънъл хералд трибюн" Кевин Брас, цитиран от Инвестор.бг.

"Има хора, които подписаха договори за покупка на зелено и не могат да съберат останалата част от средствата“, цитира той Дилън Кълън, директор на компанията "Appreciating Assets Ltd", която е създател на фонда.

Такива фондове се появяват из целия свят, защото инвеститорите търсят имоти на пазара на "втори домове“, който изпадна в затруднение. Инвеститорите виждат в тях относително безопасно убежище в дългосрочен план, обяснява Брас.

Компанията на Кълън казва, че е привлякла 7 млн. евро за фонда с фокус върху България. Засега няма недостиг на заинтересовани продавачи. От средата на декември групата е финализирала 22 сделки, а други 15 изчакват, обяснява Кълън.

Обикновено фондът плаща между 60 хил. и 70 хил. евро за "апартамент с добра площ в добър проект в близост до плажа“.

Кълън признава, че не всеки се радва, като чуе офертата на компанията. Но тези дни истински купувачи, склонни и способни да финализират сделката, са рядкост в България, коментира Брас.

Офертата "не е спекулативна или пожелателна, а е реална стойност“, казва Кълън.

Стратегията на фонда е да събира приходи от отдаване под наем на имотите за пет до седем години, като залага на ръста на туризма покрай Черно море – цел, която много собственици може да нямат търпението или ресурса да преследват.

"Вярваме, че всеки, който продаде на нас, е доволен от постигната цена. Хората са по-големи реалисти, отколкото се мисли“, споделя Кълън.

Същевременно колумнистът на ирландския вестник "Индипендънт" Дер О Брайън заяви от страниците на вестника, че "всеки, който купи имот в България и го задържа, беше глупак“.

Споделяне

Още от Имоти