Фондът за преструктуриране на банки се прехвърля към БНБ

Снимка: Архив

Депутатите окончателно одобриха прехвърлянето на Фонда за преструктуриране на банки към БНБ. Това стана с промени в Закона за Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции.

Промяната е част от плана за присъединяване на България към Банковия съюз, тоест установяване на т. нар. тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), при което Франкфурт трябва да поеме надзора над най-големите банки у нас. Това е условието българският лев да влезе в предверието на еврозоната.

Фондът за преструктуриране бе създаден през 2015 г. и ще се ползва при проблемни ситуации в банки, които се нуждаят от подкрепа. Ако България обаче влезе в Банковия съюз, средствата във фонда, които тази година трябва да достигнат 550 млн. лв., постепенно ще се прехвърлят към европейския фонд за преструктуриране.

Заради предвиденото прехвърляне на Фонда за преструктуриране на банки от Фонда за гарантиране на влоговете в банките към централната банка, се предвижда и прехвърляне на функциите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките по учредяване на мостова банка и дружество за управление на активи към органа за преструктуриране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес