Фондацията на Чирков “Св. Екатерина” да бъде закрита

Фондацията на Чирков “Св. Екатерина” да бъде закрита

Прокуратурата е поискала да бъде прекратена дейността фондация “Света Екатерина”, която бе създадена да подпомага работата на едноименна държавна университетска болница. Това стана ясно от отчета за работата през 2006 г. на отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" към Върховната административна прокуратура”, публикуван във вторник.

Молбата за закриването на фондацията е внесена в Софийския градски съд. Оттам заявиха за Mediapool, че първото заседание по случая е насрочено за началото на май.

Името на фондацията бе замесено в скандал в края на 2005 година, когато новият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски нареди да се направят серия проверки в големите болници в страната, сред които бе и “Св. Екатерина”.  Проверките целяха да установят как големите болници са натрупали дългове за близо 200 млн. лв.

При проверката в болница “Св. Екатерина” стана ясно, че фондацията със същото име е приемала дарения от пациенти, които са се лекували в болницата, като с парите са били купувани скъпи икони, коли и телевизори.

Заради големите дългове на болницата и обвиненията за финансови и административни злоупотреби бе освободен и директорът на лечебното заведения проф. Александър Чирков. От МЗ разкриха още, че в болницата са били извършени и незаконни бъбречни трансплантации.

Проверката на прокуратурата е установила, че чрез фондацията нерегламентирано са събирани средства от пациентите, научи Mediapool. При постъпване за лечение на всеки болен е била определяна различна сума за “дарение”, която понякога е достигала и до 3-4 хил. лв.

Разследващите органи са констатирали, че става въпрос за хиляди случая на дарения, като преди да бъде разкрита тази схема, са били събрани около 3 млн. лева.

От фондацията са издавали квитанция за “дарението”, но повечето пациенти са оставали с впечатлението, че плащат за лечението си. По този начин е бил нарушен и самият правилник на организацията, според който даренията се правят само по строго определен ред. Не е бил съставян протокол, с който дарителите изрично се уведомяват, че средствата им постъпват във фондацията, а не другаде.

Проверяващите не са получили и документацията за изразходването на събраните пари, като е била представена само разходна тетрадка.

Фондацията е трябвало да има Управителен и Контролен съвет, които обаче не са функционирали, а някои от посочените в тях членове не са знаели, че са част от тези структури.

Към момента продължава и разследването за престъпление по служба на някои длъжностни лица от "Света Екатерина".

Сегашният директор на болницата д-р Генчо Начев каза пред Mediapool, че от началото на 2006 година “нито една стотинка” от фондацията не е постъпвала в лечебното заведение или обратното. Със смяната на ръководството на болницата са прекратени всякакви взаимоотношения между “Св. Екатерина” и фондацията, уточни той.

 

Mediapool потърси за коментар и проф. Александър Чирков, но той не отговаряше на телефона си.

Споделяне

Още от България