Фондовата борса у нас се проверява за сгрешено изчислен индекс

Фондовата борса у нас се проверява за сгрешено изчислен индекс

Комисията за финансов надзор (КФН) започва проверка на "Българската фонсова борса" заради предполагаемо погрешно изчисляване на основния борсов индекс Софикс (Sofix). Това съобщи финансовият портал Investor.bg, чието разследване стана и причина за проверката.

Според публикацията на Investor.bg управата на борсата на 10 март е решила да включи в Софикс компанията "Еврохолд България" АД поради "странно и нелогично" отчитане на реалния ѝ брой акции. При изчисленията били използвани както грешен брой акции (212 млн. за "Еврохолд"), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%).

"Сумарната грешка е за над 60% и вместо пазарна стойност на фрий-флоута от под 20 млн. лв. за Еврохолд България на 1 март, според БФБ-София той достига над 32 млн. лв.", посочва Investor.bg.

В резултат от промяната от индекса е отпаднал "Индустриален холдинг България" АД.

Във вторник фондовата борса потвърди решението си, като заяви, че изчисляването му следва международната практика. Източник на Investor.bg от КФН обаче е обявил, че надзорът започва проверка по случая.

От "Еврохолд" са заявили, че компанията няма нищо общо с включването ѝ в Софикс и че представители на компанията не са купували или продавали акции на компанията около датата на решението на БФБ.

Дружеството "Индустриален холдинг България" пък е подало жалба срещу отпадането си от индекса.

В последните дни акциите на "Еврохолд" са поскъпнали с около 15%, а на "Индустриален холдинг България" са поевтинели със същия процент, посочва още Investor.bg.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?