ФОРАТОМ ще приема писмо до ЕС за спасяване на АЕЦ “Козлодуй”

Очаква се до две седмици Генералната асамблея на европейската асоциация на фирмите от ядрената индустрия - ФОРАТУМ, да приеме писмо, с което да предложи на европейските институции да инициират преразглеждане на клаузата за затваряне на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи пред журналисти в събота изпълнителният секретар на асоциацията на фирмите от ядрената индустрия в България БУЛАТУМ Станислав Георгиев.

Писмото на ФОРАТУМ ще бъде изпратено до Европейската комисия, Съвета на Европа и Европейския парламент. В него са посочени осем причини в полза на преразглеждането на клаузата. Сред тях са многократно доказаната безопасност на двата блока, загубите за България и страните от региона от тяхното спиране и повишаването на цената на тока, предаде БТА.

По-продължителната работа на Трети и Четвърти блок ще спести средства на европейските данъкоплатци, свързани с извеждането им от експлоатация, се посочва още в писмото.

Пред почивните дни и столичният кмет Бойко Борисов, който е неформален лидер на ГЕРБ, продължи кампанията си в полза на двата реактора, чието затваряне бе договорено още преди повече от три години, при правителството на НДСВ и ДПС, в което участва и той.

Това, че ще режем реактори, ще затваряме централи, ме кара да мисля, че правителството на Жан Виденов сега ще ни се видим много по-добро от това правителство, каза Борисов. По думите му министърът на икономиката и енергетиката от БСП Румен Овчаров е “много грешен”,            защото лъжеше червения електорат, че ще направи нещо за АЕЦ “Козлодуй”. Според Борисов България пак може да стане като дискотека – да гасим и палим осветлението.

В момента Овчаров, както и цялото правителство, смятат за рисковано да се поставя пред ЕС въпроса с преразглеждането на решението за затварянето на двата реактора в края на 2006 г., защото това би дало аргументи на опонентите на разширяването и отлагане на членството на България в ЕС.

“С риск да си навлека гнева на ЕС, мога да кажа, че нашите управници в момента приемат всякакви неизгодни за държавата предложения или натиск от тях, визирам директно и АЕЦ "Козлодуй", и много неща, които правят в момента, тъй като такава е изгодата на мощните европейски компании”, коментира Борисов в неделя пред бТВ.

“Този, който е поемал ангажиментите, да си понесе политическата отговорност и да отиде на 1 януари да ги затвори там, да го замерят с камъни него хората...Националният интерес трябва да се защитава в Европа и те ще се съобразят с нас”, каза още Борисов.

“Когато едни хора, които и при Жан Виденов бяха, и доведоха до катастрофа страната, сега, за да се легитимират, за да се появят на снимка някъде с еврокомисаря и да кажат браво, много сте добри, те поемат ангажименти, които след това всеки, който дойде във властта, ще изпадне в нашата позиция в София. Без пари хората искат асфалт. Ама асфалтът струва пари”, аргументира се Борисов.

В същото време изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Иванов заяви, че централата ще поиска от ДКЕВР увеличение на квотата за продажба на електроенергия на свободния пазар до 8-10 на сто от второто полугодие на годината. Сега атомната централа работи с 8 потребители на свободния пазар, като консумира цялата квота, отпусната от ДКЕВР.  Квотата е около 6 на сто от общото производство на АЕЦ "Козлодуй", като останалото количество се продава на НЕК по определените от комисията цени, поясни Иванов.

Той повтори, че през следващите три години себестойността на електроенергията, произведена в АЕЦ "Козлодуй", ще расте.

Споделяне

Още от България