Формулата за втората пенсия ще е ясна до два месеца

Частните фондове въртят близо 12 милиарда лева

Бисер Петков

Концепцията за изплащането на т. нар. втора пенсия трябва да е ясна до два месеца, заяви във вторник социалният министър Бисер Петков. Той взе участие в конференцията "Еволюция на пенсионните модели", на която Mediapool е медиен партньор. Форумът е организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

В средата на декември изтича срокът на работната група, която трябва да договори правилата за изплащане на втора пенсия. В последно време имаше съмнения, че тя ще успее да приключи работата си в срок.

През пролетта на миналата година финансовият министър Владислав Горанов предложи плащането да е пожизнено и без наследяване, но след отпор от страна на пенсионните компании се отказа от промените.

Според Стефани Пайе, анализатор от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, е добре осигурените във втория стълб да имат възможност за избор между различни продукти при пенсиониране. Хубаво е да има възможност за пожизнена пенсия, защото тя осигурява защита срещу "риска" от преживяване. В същото време може да се пристъпи и към смесен вариант, при който част от пенсията е срочна, например до навършване на 85-годишна възраст, а останалата по-малка сума е пожизнена.

Експертът препоръча България да въведе възможността клиентите на частните фондове да могат да избират измежду различни инвестиционни портфейли в зависимост от жизнения цикъл, като за по-младите те обичайно са по-рискове и по-високодоходни, а за по-възрастните – обратното.

Според Стефани Пайе от ОИСР въведената през 2015 г. у нас възможност за преместване на пенсионната партида от частен фонд в НОИ и обратно създава "ненужна конкуренция" между първия и втория стълб и не създава стабилност на правилата.

Освен това данъчните стимули за доброволно пенсионно осигуряване у нас не са достатъчно щедри в сравнение с международните практики, каза още Пайе.

По думите ѝ в България трябва да се въведат по-сериозни изисквания за оповестяване на информация и такси, свързани с частното осигуряване. Според Пайе трябва да има симетричност в таксите, така че те да се удържат от осигурените при положителен резултат от инвестирането, но в същото време дружеството да връща част от таксата при загуба.

Според Валдис Загорскис от Европейската комисия България е на второ място след Италия по най-кратък трудов стаж, изискуем при пенсиониране. Според него е необходимо обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота.

В частните пенсионни фондове у нас се осигуряват над 4.5 милиона души, а активите им са повече от 11.7 млрд. лв. По данни на БАДДПО от 1 януари 2002 г. до 30 юни 2017 г. пенсионните фондове са изплатили на осигурените лица или на техните наследници над 1 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?