Франсоа Оланд: Доставката на "Мистралите" за Русия зависи от мира в Украйна

Въпросът дали Франция ще достави на Русия поръчаните два хеликоптероносача тип "Мистрал" зависи единствено от изпълнението на споразуменията за Украйна, сключени през септември в Минск. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд, съобщи ТАСС, като се позова на френския в. "Фигаро".

Според "Фигаро" Оланд е говорил пред журналисти в президентския си самолет, завръщайки се в Париж от Москва, където разговаря в събота с руския държавен глава Владимир Путин.

"Доставката на хеликоптероносачите на Русия е свързана с изпълнението на споразуменията от Минск и само с тях", цитира вестникът думи на френския лидер.

Путин не е повдигнал пред Оланд темата за доставката на двата бойни хеликоптероносача "Мистрал", поръчани от Русия във Франция, заяви след срещата руският президент.

"Аз не задавах въпроси, а и президентът (на Франция) не каза нищо по този въпрос", призна Путин пред журналистите. Той каза само, че се отнася "с разбиране" към това как Франция изпълнява своите задължения. "Предпоставката за нас е, че договорът ще бъде изпълнен", подчерта руският лидер, но изрази надежда, че ако това не стане, Франция ще върне заплатените ѝ пари.

Миналия месец френският президент отложи за неопределено време доставката на първия от два поръчани от Русия хеликоптероносача "Мистрал" заради конфликта в Украйна.

След съботните преговори с Путин той е заявил според "Фигаро": "Нещата постепенно напредват. По украинския въпрос обаче свикнахме вече да виждаме някакъв напредък, но после и връщане назад. Затова не е изключено в близките дни да останем разочаровани от събитията, както е ставало вече неведнъж."

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят