Франция близо до завръщане във Формула 1

Франция близо до завръщане във Формула 1

Има голяма вероятност за завръщане на Голямата награда на Франция в календара на Формула 1, съобщи в петък авторитетното издание за моторни спортове "Аутоспорт". Очаква се новината да бъде съобщена лично от френския премиер Франсоа Фийон, който ще посети пистата "Пол Рикар".

През последните месеци се водят интензивни преговори за завръщането на френската Гран При, която бе извадена от календара през 2008 година. Според неофициална информация по време на посещението си на "Пол Рикар" Фийон ще обяви готовността на страната да приеме "най-бързия керван" още през следващия сезон.

Преди да се стигне до домакинство, организаторите трябва да сключат договор с носителя на търговските права на Ф1 Бърни Екълстън, а след това решението да бъде одобрено и от ФИА, което се смята за формалност.

Пистата "Пол Рикар" е била домакин на състезание от Ф1 през 1990 година, а след това Голямата награда на Франция се провеждаше без изключение на пистата "Маникур". Финансовите проблеми около това състезание обаче доведоха до изхвърлянето на Франция от календара.

Страната започна усилени опити да приеме старт от сезона заради навлизането на трима французи като пилоти – Ромен Грожан (Лотус), Жан-Ерик Верн (Торо Росо) и Шарл Пик (Маруся).

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?