Франция блокира Скопие за членство в ЕС

Макрон е напът да влезе в сблъсък с Меркел заради преговорите за присъединяване на балкански страни

Франция блокира Скопие за членство в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация, противопоставяйки се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Дания и Холандия подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила късно във вторник без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността.

Ротационният председател на ЕС Финландия предложи Албания да бъде отделена от Северна Македония, но Франция е отказала.

Финландският външен министър Тити Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че при липса на споразумение въпросът ще бъде в дневния ред на срещата на върха.

"Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. "Това не е славен момент за Европа", заяви той видимо разочарован.

"Трябва да възстановим доверието на Западните Балкани към нас и да се придържаме към ангажиментите си. Северна Македония и Албания си свършиха домашното и осъществиха болезнени реформи", каза Хан.

Франция пренебрегна широката подкрепа сред държавите от ЕС за даване на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически район на прага на общността.

Служител от канцеларията на френския президент каза, че правителството на Макрон няма да се съгласи за започване на преговори сега.

"Един ден тези страни ще бъдат част от ЕС . . ., но е твърде рано да се започва правният процес към разширяване", заяви служителят.

Френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин обяви, че страната ѝ е против започването на преговори със Скопи и Тирана, защото са необходими повече реформи. Тя каза, че има нужда от задълбочена реформа на начина, по който ЕК води преговорите, включително да се обърне внимание на проблема с изтичането на квалифицирани кадри от преговарящите държави.

Този въпрос не е поставян при присъединяването на новите членове на ЕС, както и в процеса на преговори със Сърбия и Черна гора, отбелязва Euractiv.

Френската позиция поражда тревога от по-нататъшни отлагания в един вече проточил се процес, което може да има обратен ефект, подтиквайки балканските страни да се стремят към по-близки отношения с Русия, Турция или Китай.

Германски правителствен служител заяви, че това е приоритетен въпрос за Германия, която утре ще проведе своята годишна среща на върха с Франция.

"Канцлерът Ангела Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон утре", каза служителят. По думите му Меркел ще повдигне въпроса и на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък.

"Това е . . . стратегически въпрос за ЕС", заяви служителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?