Франция е готова да помогне на България и Гърция за защита на границите

Борисов обясни на Макрон, че трябва да се помогне на Турция, за да се грижи за бежанците

Еманюел Макрон

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да помогне на България и Гърция, за да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза.

"Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

На 28 февруари агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на високопоставен турски източник, че Анкара е решила да не спира сирийските бежанци, които се опитат да стигнат до Европа по суша и море.

По данни на Ройтерс това решение е било взето след гибелта на 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви вчера, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС.

Министерството на външните работи на Гърция обаче нарече това твърдение дезинформация.

По-късно премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с Макрон, съобщи пресслужбата на кабинета.

Двамата са обсъдили актуалната информация и налагащите се действия във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Борисов е бил категоричен, че само с общи усилия, дипломация и навременни стъпки събитията в региона могат да се успокоят.

"Трябва да решим този процес дълготрайно - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците", е казал премиерът Борисов пред президента Макрон, цитиран от правителствената пресслужба.

В хода на разговора е било отбелязано, че Франция е напълно солидарна с Гърция и България, както и че е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите.

Френският държавен глава е посочил пред премиера Борисов, че в настоящата ситуация трябва да се действа бързо и заедно, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?