Франция готова да помогне на САЩ при химическа война

Независимо от френската позиция против война срещу Ирак, Франция изрази готовност да помогне на водената от САЩ коалиция, ако Багдад използва химическо или биологично оръжие.

Ако Саддам Хюсеин използва химическо или биологическо оръжие срещу американските войски, това "напълно ще промени" нещата в очите на френското правителство, каза в интервю за Си ЕнЕ н френският посланик в САЩ Жан-Давид Льовит.

Той посочи, че в подобен случай "президентът Ширак ще реши какво можем да направим, за да помогнем на американските войски". Льовит изразява надежда, че Саддам Хюсеин няма да използва химически и биологични оръжия.

Посланикът не уточни под каква форма точно ще се изрази френското участие в полза на САЩ, но уточни :"Ние разполагаме с екипировка за бой в такива обстоятелства".

Франция по принцип е против война в Ирак и заплашваше, че ще наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност, с която се разрешават военни действия.

Запитан с какво новата ситуация би променила нещата, Льовит каза: "на никоя армия не е позволено да използва химически и биологични оръжия. Това е абсолютно забранено и ако Саддам Хюсеин реши да използва такива оръжия, той ще създаде изцяло нова ситуация за целия свят."

Френският президент Жак Ширак определи ултиматумът на американския президент Буш към Саддам като "много сериозно решение, в светлината на това, че Ирак започна да се разоръжава и при положение, че инспекциите се доказаха като алтернатива за разоръжаването на страната". Ширак настоя за запазване единството на Съвета за сигурност по резолюция 1441.

"Това решение също така поставя под въпрос бъдещите усилия за прекратяване разпространението на оръжия за масово унищожение", каза още френският президент. "Каквото и да е бъдещето на тези събития, ултиматумът поставя под въпрос идеята, че има международни отношения", допълни той.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?