Франция и Италия обявиха спад в икономиките си

Франция и Италия обявиха спад в икономиките си

Две от големите европейски икономики - Франция и Италия - обявиха едновременно на 10 септември, че има спад в икономиките им. Така икономиката на Франция най-вероятно ще се свие през третото тримесечие с 0.1%, сочи прогнозата на френската централна банка.

Ако предвиждането на банката се сбъдне, свиването на икономиката на страната ще се окаже първото за последните три години. Регулаторът прогнозира спад на БВП през второто тримесечие, но показателят се оказа нулев както и в предните две тримесечия. На 9 септември президентът на Франция Франсоа Оланд каза по телевизия  TF1, че правителството в момента работи при понижаване на БВП догодина с 0.8%, след като по-рано се очакваше спад от 1.2%.

По същото време италианската статистическа служба Istat публикува данни за икономическия ръст през второто тримесечие. За този период БВП на страната се е свил с 0.8% в сравнение с първото тримесечие. Спадът на показателя се оказа по-голям, отколкото се очакваше.

Италианската икономика е в рецесия от средата на миналата година, според всички прогнози  БВП на страната ще се свие и през четвъртото тримесечие. Рецесията в Италия е четвъртата от 2000 година насам.

Според оценките на анализаторите на ЕЦБ, публикувани в началото на септември, БВП на еврозоната през 2012 г. ще се свие с 0.2-0.6%. Преди това се прогнозираше ръст от 0.3%. В следващата година регулаторът очаква свиване с 0.4% при неблагоприятно развитие на събитията и ръст от 1.4% - при благоприятен сценарий.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?