Франция предупреди, че Европа вече е в обсега на севернокорейските ракети

Германия съкращава дипломатическата си мисия в Пхенян

Франция предупреди, че Европа вече е в обсега на севернокорейските ракети

Европа, подобно на САЩ, вече е достъпна за балистичните ракети на Северна Корея. Това  предупреди френският министър на отбраната Флоранс Парли, предадоха агенците.

"Тестът на третата междуконтинентална балистична ракета в сряда е демонстрация на нарастващата сила на Пхенян", заяви Парли.

"Европа, също като САЩ, със сигурност е в обсега на тези ракети", добави френският военен министър.

Първоначалната оценка на Пентагона предполага, че последната ракета на Северна Корея е излетяла на около 1000 километра, преди да падне в морето край Япония.

Според Дейвид Райт, съпредседател на Съюза на загрижените учени, извън тестовите маневри, ракетата може да достигне на повече от 13 000 километра.

Френският външен министър Жан-Ив ле Дриан предупреди през септември, че Северна Корея може да има възможността да удари Европа "в рамките на месеци".

Парламентът в Париж вече призова международната общност да "преследва пътя на санкциите" срещу азиатската държава.

Според политиците, Франция вярва, че "дипломацията е единственият изход от тази изключително напрегната ситуация".

Междувременно германският външен министър Зигмар Габриел съобщи, че Берлин ще съкрати дипломатическата си мисия в Пхенян и ще изиска от Северна Корея да намали присъствието си в Берлин.

Новината дойде след срещата на Габриел с американския му колега - държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън във Вашингтон. САЩ се надява съюзниците му да направят повече, за да изолират режима на Ким Чен Ун.

"Ние вече сме намалили персонала на посолството в Северна Корея и ще го направим още веднъж", каза Габриел. Той уточни, че двама дипломати вече са оттеглени и предстои още един да ги последва.

Повече германци могат да напуснат посолството, но това ще се извърши в консултация с европейските съюзници на Берлин, някои от които също имат мисии в азиатската държава.

"Ние също така казахме на севернокорейците, че ще трябва да намалят персонала си в посолството в Германия", каза той. "По този начин увеличаваме дипломатическия натиск", посочи Габриел.

Срещата между Тилърсън и Габриел се състоя, след като президентът Доналд Тръмп се оплака, че Китай не успява да убеди Ким Чен Ун да спре програмата си за ядрени и балистични ракети.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?