Франция прекрати бойната си мисия в Афганистан

Френският контингент напусна Каписа, последната провинция в Афганистан, където участваше в бойна мисия и където загуби най-много от войниците си. Това стана в рамките на ускореното изтегляне на френските сили от страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Последните 400 френски войници, които бяха разположени в тази нестабилна провинция, североизточно от Кабул, отпътуваха рано сутринта от базата Ниджраб към столицата след кратка прощална церемония.

 

От оставащите в Афганистан около 2200 френски военнослужещи 700 ще се върнат до края на годината във Франция, според военни източници, цитирани от агенцията. Останалите 1500 ще бъдат разположени в афганистанската столица.

 

Две трети от тях ще подготвят изтеглянето на френското имущество от Афганистан - около 600 военни автомобила и 600 контейнера с друго оборудване. След това те също ще се върнат в родината си до края на лятото на 2013 г., когато френското присъствие в Афганистан ще бъде сведено до около 500 войници, които ще участват в програмите за обучение или сътрудничество, уточнили същите източници.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?