Франция пристъпва към снемане на отпечатъци от репатрираните роми

Френските емиграционни власти започват от петък да вземат пръстови отпечатъци от всички роми, които се репатрират в България и Румъния. Тази мярка се предприема във връзка с опасенията, че репатрираните роми ще се връщат и ще искат отново да получават по 300 евро за напускането на Франция.

Против тези действия се обявиха организации за защита на правата на човека, които вече обвиниха френското правителство, че води дискриминационна политика към етническите малцинства. Франция бе предупредена и от Европейската комисия тази седмица, че ще ѝ бъдат наложени дисциплинарни наказания, като не са изключени дори съдебни действия, ако европейските законови изисквания за свобода на придвижването не бъдат заложени във вътрешното законодателство на страната до един месец.

Френският президент Никола Саркози е категоричен, че френските власти имат правото да екстрадират роми с чуждестранно гражданство, които пребивават във Франция без да работят.

В същото време френският посланик по правата на човека Франсоа Зимре апелира за европейско решение на ромския въпрос, заявявайки, че Париж отказва да бъде изкупителна жертва заради политиката си на репатриране на роми в България и Румъния. "Този проблем трябва да се разглежда на европейско равнище, без в него да се влагат страсти. Много е лесно да се каже, че има добри и лоши, но нещата са много по-сложни", заяви Зимре.

Франция ще се опита да участва в намирането на европейско решение на проблем, който не е създала, но няма да бъде изкупителна жертва по случая, изтъкна Франсоа Зимре в Прага, където се провежда съвещание на управителния комитет на подетата през 2005 година от 12 източноевропейски страни инициатива "Десетилетие на ромското включване".

Споделяне

Още от Свят