Франция разследва режима на Асад за престъпления срещу човечеството

Башар Асад

Франция е започнала наказателно разследване за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад в периода 2011-2013 г., съобщи Франс прес. То се води от Централната служба за борба с престъпленията срещу човечеството, геноцидите и военните престъпления.

Предварителното разследване е започнало на 15 септември и се основава на показанията на бивш фотограф на сирийската военна полиция, избягал от Сирия през 2013 г. Той има 55 000 снимки на тела на хора, починали от мъчения, съобщи френската прокуратура.

От съобщението не става ясно кой може да бъде обвинен и дали френски следователи ще пътуват до Сирия, посочва Асошиейтед прес и припомня, че Франция е твърд противник на президента Башар Асад.

Тайнственият "Цезар", чиито показания са в основата на внесена във Франция жалба срещу режима на Башар Асад за престъпления срещу човечеството, е бивш фотограф от документалния отдел на сирийската военна полиция, който е избягал от Сирия преди две години, предаде Франс прес.

Фотографът бил ужасен от хилядите снимки на изтезавани хора, които е направил между 2011 и 2013 г. в затвори и центрове за мъчения на режима. Той се свързал със сирийската опозиция, която поискала от него да събере възможно най-много такива снимки и организирала извеждането му от Сирия, след като пуснала лъжлива информация, че той е починал.

Днес той живее във Франция със свои роднини, инкогнито и под засилена полицейска охрана.

"В продължение на две години Цезар е работил в отдела по документация на военната полиция. Режимът го е превърнал във фотографа на едно от най-тежките престъпления срещу човечеството", заяви на пресконференция през март Хасан Шалаби, член на организацията, която е организирала бягството на фотографа.

"Установихме контакт на съвсем ранен етап с Цезар, който работеше в Дамаск. Впоследствие той искаше да избяга заради ужасите, но ние го убедихме да остане на работа", за да продължи да предоставя снимките, уточни Имадедин Рашид, който също е участвал в извеждането на Цезар от Сирия.

"Докладът "Цезар" - хиляди непоносими за гледане снимки, чиято автентичност е удостоверена от мнозина експерти и показват труповете на изтезавани и умрели от глад хора в затворите на режима - е свидетелство за системната жестокост на режима на Башар Асад", заяви френският външен министър вчера в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН.

Снимките на Цезар може да послужат и за основа на подготовката на обвинителен акт срещу сирийския президент Башар Асад пред международен съд. През юли 2014 г. фотографът е дал показания пред Конгреса на САЩ и е представил някои от снимките си.

Историята му е разказана от френската журналистка Гаранс Льо Кен в книгата "Операция Цезар - В сърцето на сирийската машина на смъртта", която излиза във Франция на 7 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?