Франция смята, че Башар Асад още ползва химическо оръжие

Франция обяви, че има индикации за неотдавнашно използване на химически оръжия от режима на сирийския президент Башар Асад. Това е станало в северозападната част на страната, близо до Ливан.

"Разполагаме с някои елементи, но нямаме доказателства, така че не мога да ги посоча сега", заяви френският президент Франсоа Оланд в отговор на журналистически въпрос дали е вярно, че режимът в Дамаск е прибягнал понастоящем до използването на химически оръжия.

"Знам, че този режим доказа както ужасните средства, които може да използва, така и отказа си от какъвто и да било политически преход", добави Оланд.

Според френския външен министър Лоран Фабиус, сведенията били, че неотдавна е имало химически атаки, макар и не така мащабни както в Дамаск преди месеци. Те обаче са били смъртоносни и целенасочени, в зони недалеч от Ливан, и това трябвало да се провери.

В рамките на руско-американско споразумение от септември 2013 г., което даде възможност да се избегнат американски военни удари, Сирия се задължи да унищожи арсенала си от химически оръжия до 30 юни т.г.

Споделяне

Още от Свят