Французин и ирландец влизат в управата на новата дипломатическа служба на ЕС

Френският дипломат Пиер Вимон ще стане генерален секретар на Европейската служба за външно действие, а ирландецът Дейвид О'Съливан - главен административен директор. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън, която е в Люксембург за срещата на европейските външни министри.

"Обещах да назнача най-ярките и най-добрите и с Вимон и О'Съливан направих това“, съобщи Аштън, цитирана от електронното издание Euobserver.

В свое изявление тя добави, че останалите високи постове в службата ще бъдат запълнени в следващите седмици.

Пиер Вимон е дипломат от кариерата. Бил е ръководител на персонала в кабинетите на трима френски външни министри, четири години постоянен представител на Франция към Европейския съюз, включително по време на френското председателство на съюза през втората половина на 2008 г., припомня БТА.

Дейвид О'Съливан започва професионалната си дейност в ирландското външно министерство, след това се прехвърля на работа в Европейската комисия, където е ръководил генералните дирекции "Образование" и " Търговия", и е бил началник на кабинета на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?