"Фрапорт" вложи 6.5 млн. лв. в разширението на Летище Варна

"Фрапорт" вложи 6.5 млн. лв. в разширението на Летище Варна

Концесионерът на летищата Варна и Бургас е вложил около 6.5 млн. лв. в модернизацията и разширението на Терминал 5 на варненския аеропорт, съобщиха от компанията в петък. Съоръжението, което е оборудвано с нови ленти за багажа, увеличени са гишетата за регистрация, както и ГКПП-ата  в залите за пристигане и заминаване, ще бъде официално открито от транспортния министър Петър Мутафчиев в понеделник

С пускането на подновения терминал ще се увеличи с 40 процента капацитетът на обслужване на пътниците. В момента на час могат да се обработват по 6 самолета, вече техният възможен брой ще нарасне до 9 летателни машини.

Справка на концесионера сочи обаче, че бургарското летище изпреварва варненското по ръстнатуристите. През месец май на северния морски аеропорт са обслужени с 9.3 насто по-малко пасажери в сравнение със същия период на миналата година. Южната аерогара бележи минимален ръст от 1.5 процента за миналия месец спрямо този предходен период.

Във вторник Метафчиев ще присъства и на вдигането на флага и официалното кръщаване на кораб “Стара планина” на българския морски флот. Плавателният съд  е с  вместимост 42.600 тона и е предназначен за насипни товари. Максималната му дължина е 176,88 метра а широчината 30 метра.

Кръстница на кораба ще бъде Красимира Стоянова, председател на борда на директорите на БМФ, съобщиха от транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?