Френската полиция разби български семеен "бизнес" с "роби" в Марсилия

Френската полиция е разкрила в Марсилия мрежа за експлоатация на хора с физически увреждания, която е ръководена от българи. Това съобщава френският вестник Le Parisien, който окачествява случая като "робовладелство".

 

Tрима български граждани са обвинени за "експлоатация на хора" и за „експлоатация на просяци“.Разследването е продължило осем месеца преди да бъдат арестувани сочените за ръководители на групата Станчо Д. (55 г,), съпругата му Теменужка Д. (53 г,) и брат му Иван (50 г.)

Тримата редовно са пътували до България. В Русе Станчо, който е наричан още Пашата, предлагал на свои сънародници да просят в Марсилия, като им е обещавал 50% от печалбата, подслон и храна. Според запознат източник просяците е трябвало да печелят между 20 и 80 евро на ден. Ако не са носели такава печалба, те са били гонени да спят в изоставени коли в ромски лагер.

Известен като жесток човек, в миналото Станчо е бил арестуван за ръководенето на подобни мрежи в Германия, Гърция, Швейцария и Италия.

Станчо вероятно е избирал кандидатите по тежестта на физическите им увреждания. „Той е избирал хора с физически недъзи, за да предизвикват повече съчувствие. На 23 май Станчо се е върнал от България заедно със 7 нови просяци, някои от които са имали тежка форма на полиартрит на краката. Заради липсата на грижи един от просяците е починал в болница в Марсилия от гангрена, а друг е към края на дните си в приют“, казва източникът на Le Parisien, цитиран от агенция "Фокус".

Местният вестник Provence съобщава, че около 20 жертви са били експлоатирани от групата. Те са носили около 40 хиляди евро на месец на семейния клан.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?