Френската социалистическа партия продава централата си, за да свърже двата края

Френската социалистическа партия продава централата си, за да свърже двата края
Френската социалистическа партия (ФСП) обяви вчера, че е сключила сделка за продажбата на централата си в Париж за 45.5 милиона евро, след като закъса за пари заради тежките поражения на тазгодишните президентски и парламентарни избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
Сградата на най-старата френска политическа организация се намира в шикозен район на Париж - на улица "Солферино", близо до музея "Орсе" и централата на Ордена на почетния легион. На отсрещния бряг на р. Сена са разположени градините "Тюйлери" и Лувърът.
 
Зданието, където е разположена щабквартирата на социалистите от победата на Франсоа Митеран на президентските избори през 1981 г., ще бъде продадена на компанията "Апсис", която купува недвижими имоти, ремонтира ги и ги препродава. 
 
ФСП загуби голяма част от държавните си субсидии, след като взе едва 29 депутатски кресла на тазгодишните парламентарни избори през юни. Преди това имаше 280 места в 577-местната долна камара. Нейният кандидат за президент отпадна на първи тур на президентските избори през април, след като остана на пето място с едва 6 процента от гласовете.
 
Според ковчежника на ФСП Жан-Франсоа Дьоба годишният бюджет на партията ще бъде намален от 28 на 8 милиона евро, което значи, че до следващите избори социалистите ще разполагат със 100 милиона по-малко, отколкото по време на 5-годишния мандат на Франсоа Оланд.
 
В началото на следващата година най-голямата дясна опозиционна партия "Републиканците" също ще реши съдбата на централата си. Партията има дългове в размер на 55 милиона евро и някои нейни членове настояват сградата да бъде продадена, за да се покрият част от тях.
Споделяне

Още от Свят