Френски депутати против връщането на Франция във военните структури на НАТО

Френски депутати се изказаха срещу идеята Франция отново да се присъедини към обединеното военно командване на НАТО, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Франция се отдели от военните структури на НАТО през 1966 г., за да следва по-независима военна политика от алианса. Мотивът за решението на тогавашния френски президент Шарл де Гол бе, че САЩ доминират в НАТО.

Според настоящия президент Никола Саркози Франция трябва да се реинтегрира във военното командване на пакта заради терористичната заплаха, която изисква международно сътрудничество в областта на сигурността.

Външният министър Бернар Кушнер и министърът на отбраната Ерве Морен присъстваха на днешното закрито заседание във френския парламент, на което бяха обсъдени връзките на страната с НАТО.

Въпросът беше внесен за обсъждане в парламента, но не и за гласуване. Опозиционни депутати и мнозина представители на консервативната партия на Саркози се изказаха против връщането на Франция във военното командване на НАТО и го окачествиха като предателство срещу националната независимост и наследството на Де Гол.

Саркози не се нуждае от одобрението на парламента, за да върне страната във военните структури на НАТО, но при евентуално гласуване в парламента рискува предложението да бъде отхвърлено.

През април Франция и Германия ще бъдат заедно домакини на среща на върха по случай 60-ата годишнина на алианса. Очаква се Саркози да използва случая, за да обяви официално завръщането на Франция във военните структури на НАТО.

Споделяне

Още от Свят