Френски министър предлага референдум за членството на Турция в ЕС

Във Франция трябва да се свика референдум по въпроса за членство на Турция в Европейския съюз, смята френският министър на финансите Никола Саркози, вероятен бъдещ председател на партията Съюз за народно движение. Това съобщи в понеделник информационният уебсайт Воала, цитиран от БТА.

За разлика от Турция, според Саркози, такъв референдум не е необходим за Румъния, "силно франкофонска страна" по думите му, нито за България, които трябва да станат членове на ЕС през 2007 г. "Това са наши европейски братя от Изтока, съвсем логично е", казва френският министър.

Относно членството на Турция обаче Саркози смята, че толкова важно решение не може да бъде взето без референдум във Франция, за да се разбере какво мислят французите. "Турция има 71 милиона жители, а през 2050 г. те ще са 100 милиона. При новите правила за взимане на решения според европейската конституция, тази страна ще има най-голям брой гласове", са аргументите на френския министър на финансите.

Само преди ден турският парламент одобри новия наказателен кодекс на страната, с което премахна последната пречка пред препоръката да бъдат започнати преговори за присъединяване на Турция към ЕС. Очаква се след решението на меджлиса Европейската комисия да препоръча в годишния си доклад ЕС да започне преговори с Анкара, които според наблюдатели ще продължат поне 10 - 15 години.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?