Френски съд забрани моден плакат, пародиращ "Тайната вечеря" на Леонардо

Парижки съд нареди да бъде спряна рекламна кампания на френска модна къща, която използва плакат с пародия на картината на Леонардо Да Винчи "Тайната Вечеря".

Причината за съдебното решение е оплакване, внесено от римокатолическата църква, която възразява срещу използването на изображения на манекенки вместо оригинално нарисуваните от Да Винчи образи.

Използваната от модната къща реклама включва манекенка в центъра на платното като Исус Христос, заобиколена от други манекенки, възприели различните пози, в които Да Винчи е нарисувал апостолите в "Тайната Вечеря". Те са облечени в елегантно неофициално облекло.

Освен това от дясната страна на Христос се вижда как жена целува гол до кръста мъж.

Модната къща "Марите Франсоа Жибро" разполага с 3 дни, за да свали плакатите.

Това е втора забрана на плаката, след като същата съдба му бе отредена миналия месец в италианския град Милано.

"Когато се тривиализират фундаментални религиозни актове, когато засягате сакрални неща, създавате непоносимо морално посегателство, което застрашава децата ни", каза адвокатът на църквата Тиери Масис.

"Утре Христос на кръста ще продава чорапи", добави той.

Адвокатите на модната къща обясниха, че плакатът се основава на картината на Леонардо, а не на Библията. Според тях забраната е проява на цензура.

Плакатът няма нищо общо с обида за католическата религия. Това е начин да се покаже мястото на жените в днешното общество, което е отражение на променените ни ценности, заяви адвокат Бернар Кахен.

Той изрази учудване, че църковните среди са завели съдебно дело срещу техните клиенти, а не правят нищо по отношение на бестселъра "Шифърът на Леонардо" на американския писател Дан Браун. Според Браун мъжът от дясната страна на Христос в картината на Леонардо не е апостол Йоан, а самата Мария Магдалена.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?