Френски заложник е екзекутиран от "Ал Кайда" заради офанзивата в Мали

Крилото на "Ал Кайда" в Северна Африка - АКИМ, съобщи, че е обезглавило френски заложник като отговор на военната намеса на Франция в Мали, информира в сряда бТВ.

В телефонно обаждане представител на групировката обявил, че Филип Вердон е бил екзекутиран на 10 март. Вендор е един от двамата френски заложници, отвлечени в северния малийски град Номбори през ноември 2011 г.

Общо 15 французи бяха похитени в Африка, като АКИМ пое отговорност за 6 от случаите. Говорител на френското външно министерство коментира, че информацията се проверява.

Вердон беше похитен на 24 ноември 2011 г. заедно със Серж Лазаревич. Според техните семейства двамата били на делово пътуване, терористите ги отвлекли от хотела им в Хомбори, Северно Мали. Роднините на заложниците отричат твърденията, че двамата били наемници, работещи за тайните служби.

В момента 4000 бойци от Франция се сражават в Мали. Вчера от френското военно министерство съобщиха, че негови военни са убили 15 ислямистки бунтовници през последните няколко дни в района на град Гао.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят