Двама френски журналисти бяха убити в Мали

Двама френски журналисти бяха убити в Мали

Двамата френски журналисти бяха отвлечени и убити в Мали. "Клод Верлон и Гилен Дюпон, журналисти от (радио) Ер Еф И, бяха намерени мъртви в Мали", обяви френското външно министерство късно в събота. Ке д'Орсе посочи, че Верлон и Дюпон са били отвлечени в североизточния град Кидал от въоръжена група, и увери, че френската държава, заедно с малийските власти, прави всичко възможно, за да установи възможно най-бързо обстоятелствата около тяхната смърт.

"Няколко минути след като започна преследване на похитителите на двамата французи, бяхме информирани, че телата (на заложниците) са били открити надупчени с куршуми (извън Кидал)", съобщи префектът на близкия град Тинзауатен.

Високопоставен представител на туарегските сепаратисти, които са активни в района, потвърди, че телата на отвлечените журналисти са били открити край Кидал. Според източник от малийските сили за сигурност французите са били убити на около 12 километра от североизточния град.

Френският президент Франсоа Оланд изрази възмущението си от убийството и съобщи, че събира в неделя ресорните министри на извънредно заседание, за да установят точните обстоятелства около смъртта на 58-годишния Клод Верлон и Гилен Дюпон, на 51 години.

Двамата френски журналисти от Ер Еф И  са били застреляни, заяви външният министър на Франция Лоран Фабиюс след извънредната среща на членове на кабинета, председателствана от президента Франсоа Оланд.

Двамата журналисти са били убити хладнокръвно. В единия са изстреляни два куршума, а в другия - три, уточни Фабиюс.

Според неофициални данни от администрацията на Оланд съвещанието в Елисейския дворец е било посветено на три проблема - изясняване на обстоятелствата, при които са загинали журналистите, и възможностите за съдебно преследване на похитителите и убийците. Направен бил и анализ на хода на антитерористичната операция "Сервал" на  френските военни части в Мали.

В извънредната среща в Елисейския дворец са участвали Фабиюс, министърът на правосъдието г-жа Кристиан Тубира, директорът на разузнавателната служба на главното управление по външна сигурност Бернар Бажоле,  представители на различни силови структури.

Кидал е "люлка" на туарегския бунт, който потопи Мали в хаос миналата година, отбелязва Ройтерс. В резултат в столицата Бамако бе извършен военен преврат, а северната част на страната падна в ръцете на ислямисти, свързани с терористичната мрежа Ал Каида. Франция предприе през януари военна операция в бившата си колония, в резултат на която централните малийски власти си върнаха контрола над северните области. Остават обаче огнища на съпротива.

Двамата журналисти били отвлечени, след като взели интервю от представител на туарегските бунтовници, заяви самият той пред Ройтерс. Французите точно излезли от къщата му, когато се чул странен шум. Мъжът отворил вратата, за да види какво става, и тогава мъже с тюрбани, които говорели на туарегски език, насочили оръжия към него и му наредили да се върне назад.

Френското министерство на отбраната съобщи, че на 29 октомври френски военни предупредили двамата журналисти да не пътуват до Кидал и отказали да ги придружат до града заради липсата на сигурност и враждата между различни групировки в района. Тогава Верлон и Дюпон използвали услугите на мисията на ООН в Мали, за да се придвижат до лобното си място.

Двамата журналисти били за втори път в Кидал, посочва Франс прес. Те правели репортаж за специална емисия на Ер Еф И в Мали, предвидена за четвъртък.

Двамата френски журналисти бяха убити само четири дни след освобождаването на четирима техни сънародници, отвлечени през септември 2010 г. в Нигер от северноафриканския клон на Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

Убитата в Мали френска журналистка Гилен Дюпон е била опитен репортер на радио Ер Еф И, която от 25 години отразявала горещите теми на африканския континент, посочва Франс прес. Колегите я описват като куче следотърсач, което никога не се задоволява с информациите, а предпочита да ги разчепква още повече.

Освен репортер, Дюпон е била и анализатор по африканските въпроси. През септември тя е била повишена до редактор консултант в африканския отдел на Ер Еф И.

Дюпон е отразявала през годините ситуациите в Джибути, Етиопия и Еритрея и Демократична република Конго, като на последната страна тя е посветила 10 години от кариерата си. В бившия Заир, станал после Конго, тя неумолимо е разкривала случаи на корупция и опити за изборни измами и с това си е спечелила симпатиите на тамошните хора, нарекли я Мама Гилен.

Гилен Дюпон отпътува за Северно Мали в края на юли по повод първия тур на президентските избори. За тази мисия тя избра да я придружава нейният колега и приятел Клод Верлон, който е бил технически сътрудник по репортажите в радио Ер Еф И и който беше убит заедно с нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?