Време за равносметка за французите в Мали

За френските войски в Мали настъпи критичен момент, пише в понеделник агенция Асошиейтед прес. Радикални ислямистки бойци в продължение на седмици бягаха от малийските градове под напора на френската операция срещу тях по въздух и земя, но миналата седмица те вече дръзко даваха отпор на френските войници. Французите междувременно затягаха примката около свързаните с Ал Каида бойци в една от последните им твърдини - планинските им бази близо до границата с Алжир.

Френското правителство заяви в сряда миналата седмица, че все още се надява да се изтегли от трудната си операция в Мали през следващите седмици. Според анализатори от сферата на отбраната, ако Франция иска това да стане и да не допусне да затъне в блатото на една продължителна окупация от афганистански тип, тъкмо сега е времето е да удари решително, разрушавайки скривалищата на бунтовниците и убивайки колкото се може повече от тях, за да разгроми според нея засилващата се терористична заплаха, която може да се разпространи към африканските съседи на Мали и да стигне дори до Европа, отбелязва агенцията.

Френските и малийските власти миналата седмица анализираха последиците от близо шестчасова престрелка във вторник миналата седмица, когато около 30 джихадистки бойци изненадаха френски разузнавателен патрул от 50 души на приблизително 50 километра южно от град Тесалит в района на Адрар де Ифуга (планинска верига в североизточната част на Мали - бел. прев.) и откриха огън с картечници.

Доста по-силните французи извикаха на помощ изтребители "Мираж", щурмови вертолети и бронирани машини със 105-милиметрови оръдия. В крайна сметка над 20 бунтовници и един френски легионер бяха убити според френски служители.

Президентът Франсоа Оланд настоява, че Франция - която иска африкански сили да помогнат за стабилизиране на бедната западноафриканска страна и на нестабилното ѝ централно правителство - навлиза в заключителния етап от операцията си. Но той казва, че страната му ще "измине целия път - което означава и последните главатари на терористите в Северно Мали да бъдат арестувани".

Анализаторите от сферата на отбраната се изразяват още по-откровено. Екстремистите са "притиснати до стената", каза Франсоа Есбур, директор на мозъчния тръст Международен институт за стратегически изследвания и съветник във френската Фондация за стратегически изследвания. "Те са съсипани. А най-доброто време да удариш някого, е когато можеш да го удариш в гръб, докато е на земята".

По оценки на Есбур има около 1200 до 2000 радикални ислямистки бойци в три екстремистки движения в Северно Мали: Ал Каида в ислямския Магреб; Движението за единство и джихад в Западна Африка (МУДЖАО); и Ансар ад дин. Групировката контролираше Северно Мали в продължение на 10  месеца, докато не започна френската намеса на 11 януари. Есбур предупреди, че ако бунтовнически бойци се насочат на юг към Нигер, където има по-високи планини от Ифога, това може да създаде по-дългосрочни проблеми за силите за борба с тероризма.

Французите са подкрепяни от малийски войници, както и от сили от Чад, които се смятат за калени в битки, свикнали са да действат на тежкия пустинен терен и да работят с местните туарегски племена.

Френските власти все още не са сигурни дали зоната между Гао - най-големия град в Северно Мали - и границата с Нигер е напълно прочистена от бунтовническата заплаха, казват служители.

Представители във Франция са наясно колко е опасно да се опитваш да предричаш бърз край на контратерористичните операции, които могат да предизвикат самоубийствени атентати и други партизански тактики, които не се решават с военна сила. Пример може да е източноафриканската страна Сомалия, където на африканските войници, подкрепяни от ООН - и от американски удари с безпилотни и бойни самолети срещу бунтовнически лидери - им бяха нужни много години, за да отслабят бойците на групировката "Аш Шабаб" в достатъчна степен, че да може да се състави действащо преходно правителство.

Министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан каза миналата седмица за телевизия Франс-2, че Франция се надява да започне да изтегля 4 000-те си войници в Мали до няколко седмици, но същевременно призна, че контратерористичната операция в района на Ифога ще продължи "още известно време".

Дори когато Париж говори за евентуално предаване на щафетата на малийски и други африкански сили, френските войници са посрещани топло в малийските градове - жените, които продават зеленчуци, струпани на купчини на улицата им махат с ръка, чуват се радостни възгласи на деца "Мали! Мали!".

Кметът на Гао Саду Диало каза, че в района на неговия град има около 1000 френски военнослужещи, заедно с около 3000 малийски и африкански войници. Той заяви, че се надява французите да не оставят работата недовършена. "Оптимист съм, че няма да си тръгнат, без да си свършат работата си", казва той, "Не искаме да остават тук с години. Надяваме се, че МУДЖАО са ликвидирани, че ще може да се произведат избори и да започне развитие".

В джамията Нур в Гао имам Аласан Маига съвсем просто обяснява френската интервенция: "Ако те бяха изчакали до септември, щяхме да сме мъртви". Той има предвид първоначалния график за изпращане на международни сили, които да започнат да се сражават редом с малийските.

В ООН месеци наред се обсъждаше разполагане на африкански сили в Мали, полагаха се и усилия за изпращане на тренировъчна мисия на Европейския съюз в помощ на малийските военни. Но докато светът чакаше това да се случи, екстремистите, които налагаха строго ислямско законодателство в Северно Мали, през януари започнаха да настъпват към столицата. Франция реагира с контраудар, изпращайки войници, които да помогнат на малийските сили да отблъснат бойците.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?