Френските медии: Макрон спечели изборите, макрономания няма

Губещите изборите се притесняват за демокрацията при очертаващото се огромно мнозинство в парламента

Френските медии: Макрон спечели изборите, макрономания няма

Френският президент Еманюел Макрон практически осигури победата си още на първия тур на парламентарните избори, но рекордно ниската избирателна активност не позволява да се говори за "макрономания". Така Франс прес обобщава почти единодушното мнение на френнките медии.

"Макрон на път да спечели смазващо мнозинство" е заглавието на в. "Фигаро", "Макрон практически спечели мача", пише в. "Опинион".

"Кой би повярвал? Кой би го изрекъл? Политическа формация, която не съществуваше преди две години, е на път да спечели невероятно мнозинство в Националното събрание, помитайки с един замах политическия пейзаж, който дълго време беше смятан за непоклатим", коментира Пол-Анри дю Лимбер в консервативния всекидневник "Фигаро".

"Макрон може да спечели всички власти", смята Лоран Жофрен в левия всекидневник "Либерасион".

С 32,32 на сто от гласовете се очаква партията на президента "Република напред" да спечели между 400 и 455 депутатски мандата от общо 577.

Партиите "Република напред" и "Демократично движение" (МоДем) имат значителна преднина пред дясната партия "Републиканците" (21,56 процента) и крайнодесния Национален фронт (13,20 процента).

Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон събира 11 процента, а Френската социалистическа партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от 9,5 процента.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което означава че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа идната неделя.

Това е "пълната победа на стратегията на реформи, обещана" от държавния глава, отбелязва Лоран Боден в регионалния в. "Алзас".

Но коментатори подчертават, че рекордно ниската избирателна активност не позволява да се направи заключение, че всички гласоподаватели се придържат към проекта на Макрон.

"Нито неговите 24 на сто на първия тур на президентските избори, нито избирателната активност от 50 на сто в неделя не трябва да създават илюзията за Франция, приела Макрономанията", подчертава Никола Бейту в икономическия в. "Опинион".

Окончателните резултати, публикувани през нощта, сочат, че са гласували само 48,71 на сто от избирателите.

"За да управляваш, е по-добре да разчиташ на ясна подкрепа на твоя проект и опозицията да е в парламента, вместо на улиците. За момента нямаме нито едното, нито другото", констатира Мишел Юрвоа в регионалния всекидневник "Уест Франс".

Според премиера Филип "Франция се завръща"

Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция, поставящи начело кандидатите на президентското движение "Република напред", са недвусмислена подкрепа за проекта на Еманюел Макрон. Това заяви премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки ниската избирателна активност посланието на французите е недвусмислено", изтъкна премиерът пред журналисти в северозападния град Хавър. "За трети пореден пън път милиони от вас потвърдиха вашата привързаност към проекта за обновление и за обединение на президента на републиката", посочи Едуар Филип.

"Франция се завръща", продължи той. "От един месец президентът на Републиката успя да олицетвори във Франция, както и на международната сцена, доверието, волята и смелостта", каза френският премиер.

Политическите противници виждат опасност за демокрацията

Политическите съперници на Макрон обаче прогнозират лоша тенденция за френската демокрация и не искат властта да бъде съсредоточена само в едни ръце. Според тях няма да има място за дебат в парламента и демокрацията ще бъде потъпкана, ако френският президент спечели убедително парламентарно мнозинство, както прогнозират социологическите агенции.

Според първия секретар на Социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис, който бе елиминиран още на първия тур тъй като не можа да събере достатъчно гласове в своя избирателен район в Париж, за да се класира на втори тур, "не е нито здравословно, нито желателно президент, събрал само 24 процента от гласовете на първия тур на президентските избори и избран на втория тур само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство".

Франсоа Бароен, който ръководеше кампанията на консервативната партия "Републиканците", споделя неговите опасения. Той изрази безпокойство от концентрирането на политическата власт в ръцете на само една партия и призова поддръжниците си да гласуват на решаващия вот на 18 юни.

Социалистите имаха абсолютно мнозинство в Националното събрание при управлението на бившия президент Франсоа Оланд. Никола Саркози също можеше да разчита на абсолютното мнозинство на своята дясноцентристка партия по време на мандата си (2007-2012 г.).

Подобно на други високопоставени политици от традиционните партии, които не са свързани с идването на Макрон на власт, Бароен изказа съжаление за ниската избирателна активност от 49 процента - най-слабата за първи тур от създаването на Петата република през 1958 г.

Крайнодясната лидерка Марин льо Пен нарече "катастрофална" ниската избирателна активност и подобно на Бароен, призова поддръжниците си да гласуват след седмица.

В отговор на критиките, високопоставен представител на партия "Република напред" каза, че няма да има погазване на алтернативните възгледи. "Трябва да се отнасяме с голямо уважение към опозицията. Трябва да има респект към малцинствата в дебатите. Това няма да бъде доминиращо мнозинство, а ще бъде отнасящо се в уважение мнозинство", каза Жан-Пол Делвоа, който отговаряше за изготвянето на изборните листи на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?