Френският конституционен съд отхвърли закона срещу отричането на геноцида

Френският конституционен съвет отхвърли закона, криминализиращ отричането на геноцидите, в това число и арменския геноцид през 1915 г., предаде Франс прес във вторник.

Законът стана причина за дипломатическа криза между Париж и Анкара. Турция го определи като ограничаване на свободата на мнение.

"Конституционният съвет смята, че като наказва оспорването на съществуването и на юридическото определение за престъпления, които сам е признал и квалифицирал като такива, френският парламент нанася противоконституционна вреда на правото на свобода на мнение и на общуване", се казва в решението на Конституционния съвет, който е най-висшата юридическа инстанция на Франция.

Законът трябваше да бъде подписан от Саркози до края на февруари, припомня Ройтерс.

Ако законът беше влязъл в сила, то по силата му щяха да се налагат глоби до 45 000 евро, присъда до една година затвор или и двете на всеки, който отрича съществуването на геноциди, отбелязва Ройтерс.

Сенатът (горната камара на парламента) одобри закона на 23 януари, след като преди това текстът бе гласуван и от Националното събрание (долната камара) на 22 декември.

Геноцидът над арменците бе признат през 2001 г. от френския парламент.

Законът предизвика напрежение и дипломатическа криза между Париж и Анкара.

Турция и Армения имат остри различия по отношение на събитията в Османската империя в периода 1915-1917 г. Ереван твърди, че тогава са били избити 1.5 милиона арменци, докато, според Турция, жертвите са между 250 000 и 500 000 и тя категорично отхвърля тезата за геноцид.

Веднага след решението на френския конституционен съд Турция отговори, като обяви, че приветства решението.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че правителството ще прецени дали да възобнови икономическите, политическите и военните контакти с Франция след решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция.

Давутоглу, който поздрави френския Конституционен съд за взетото решение, посочи, че е била направена важна стъпка, предотвратяваща политизирането на историята. Той каза също така, че с взимането на решението за отхвърляне на закона, вредящ на имиджа на Франция, е била избегната вероятността за образуването на "пропаст" в отношенията между Анкара и Париж, информира турският телевизионен канал НТВ.

Турският външен министър добави, че с решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция е била създадена "добра възможност" за отношенията между турците и арменците.

НТВ цитира турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш, който заявил по повод решението на френския Конституционен съд, че Франция е избегнала допускането на "историческа грешка". Той посочи, че "разумът е надделял над безразсъдството".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?