Френският Национален фронт обмисля нетрадиционни икономически мерки

Марин Льо Пен

Френският Национален фронт ще съчетае отказа от еврото, който стои в центъра на икономическата му платформа, с "коктейл" от нетрадиционни политики, като печатане на пари, валутна интервенция и вносни мита, заяви висш служител на партията за Ройтерс.

Ключова мярка в президентската платформа на лидерката на Национален фронт Марин льо Пен, която тя ще представи в края на седмицата, е да прекъсне зависимостта на Франция от пазарно финансиране, запазвайки правото ѝ да разпорежда на централната банка да изкупува държавни облигации.

Всичко това ще изисква сериозни промени на френските закони. За целта ще трябва не само Льо Пен да бъде избрана за президент през май, но и Националният фронт да спечели парламентарните избори през юни.

"Единственият начин френската икономика да се адаптира към развитието на световната икономика е да си върне паричната и бюджетната независимост", каза Жан Месиа, който координира съставянето на предизборната платформа на Льо Пен.

Според социологически проучвания Льо Пен вероятно ще излезе начело в първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа на 7 май от консерватора Франсоа Фийон или от центриста Еманюел Макрон.

Но в контекста на най-непредсказуемите избори от десетилетия Националният фронт се надява, че конгресът на партията в Лион този уикенд, на което Льо Пен ще обяви предизборната си програма, ще помогне да убедят гражданите, които обикновено подкрепят традиционните политически партии, да ѝ дадат шанс.

"Програмата на Националния фронт изрично предвижда възстановяване на възможността френската държава да се рефинасира чрез Френската банка", каза Месиа, което ще стане основно чрез печатане на пари, за да се изплатят публичните разходи.

Националният фронт смята, че "чрез разбиване на монопола на финансовия пазар, автоматично ще се намали стойността на парите", каза той.

Повечето големи централни банки нямат право директно да изкупуват дълговете на правителствата си. Отчасти това се дължи на притеснения, че масовото създаване на ликвидност за купуването им ще породи инфлационна вълна.

"Не трябва да се вманиачаваме на тема инфлация", каза Месиа.

"Възстановяването на паричното финансиране на хазната не означава, че за един ден ще отпечатаме тонове пари, които ще се влеят в икономиката", каза той и допълни, че това е само възможност, която може да се използва при необходимост.

В случай на връщане към франка целият държавен дълг на Франция, който възлиза на около 2 трилиона евро, ще бъде реденоминиран в новата валута, каза Месиа.

"Ще има защитни мерки, които ще гарантират, че задълженията на Франция ще бъдат погасени и никой няма да изгуби нищо", каза той и поясни, че "сериозна държавна гаранция" ще осигури възможността бизнесът да продължи да взема заеми от пазарите, докато се осъществява преходът.

Той не отговори подробно на въпрос как ще проработят тези механизми и как може да се предотврати изтичането на капитали. Посочи само, че за да се защити новата френска валута, ще се използват резерви на централната банка.

Предизборната програма от около 140 "президентски ангажимента", която Льо Пен ще представи в Лион, ще потвърди плановете ѝ да започне шестмесечни преговори за отказ на Франция от еврото. Освен това Льо Пен ще върне контрола по границите и ще се опита да промени Европейския съюз така, че той да се превърне в един много свободен съюз на държави.

"Предпочитаме да постигнем общо съгласие за премахване на еврозоната", каза Месиа.

Ако това не стане, правителство на Националния фронт ще се опита да се откаже едностранно от единната валута чрез гласуване на референдум. Социологически проучвания разкриват, че французите вероятно ще отхвърлят идеята за "Фрекзит".

За да се възстанови промишлената основа на Франция, продавачите на вносни стоки няма да имат право да прехвърлят целия данък добавена стойност върху продажбите на клиентите, както е в момента. По този начин ще се създаде инструмент, наподобяваща вносно мито.

Националният фронт иска и да принуди търговците на дребно да поддържат определен процент френски стоки в магазините си, в зависимост от това каква част от даден продукт може действително да се произвежда в страната, каза Месиа.

Франция, чиито лихвени проценти намаляха заради членството ѝ в еврозоната, финансира дълга си при рекордно ниски лихви миналата година, след като те паднаха в целия блок.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа